SGK raporu ortaya koydu: Erken doğan bebeklerin ilaçlarında usulsüzlük yapıldı

SGK raporu ortaya koydu: Erken doğan bebeklerin ilaçlarında usulsüzlük yapıldı
SGK tarafından erken doğan bebeklerde kullanılan surfaktan grubu ilaçlara ilişkin hazırlanan raporda; 2023 yılında bu ilaçlar için 290 milyon TL'lik fatura kesildiği öğrenilirken, faturalandırmaların yüzde 61’inin özel hastanelerde yapıldığı ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken doğan bebeklerin solunum yetmezliği tedavisinde kullanılan surfaktan grubu ilaçlara ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı.

Rapora göre, 2023 yılında SGK'ye bu ilaçlar için toplam 290 milyon TL tutarında fatura kesildi ve bunların büyük bir kısmının özel hastaneler tarafından yazıldığı tespit edildi.

BirGün'ün haberine göre SGK raporunda, surfaktan grubu ilaçların yüzde 61'inin özel hastaneler tarafından faturalandırıldığı belirtildi. Özellikle Ağrı ve Siirt’te bazı özel hastanelerin kişi başına düşen ilaç kullanım oranının ülke ortalamasının çok üzerinde olduğu tespit edildi. Türkiye genelinde ortalama kişi başına 2,34 kutu ilaç düşerken, Ağrı’daki bir özel hastanede bu oran 6,57 kutuya kadar yükseldi. Ağrı'daki bir hastanede 165 bebek için toplam 1.084 kutu ilaç kullanıldığı bilgisi raporda dikkat çeken detaylar arasında yer aldı.

TBMM, İNCELEME BAŞLATTI

SGK'nin tespitleri, TBMM çatısı altında kurulan bir komisyon tarafından detaylı bir şekilde incelenmeye başlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Milletvekili Turan Taşkın Özer, raporda yer alan verilerin ilaçların gereğinden fazla faturalandırıldığına işaret ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Ağrı'daki özel hastanenin bu denli yüksek miktarda ilaç faturalandırmasının nedeni ortaya çıkarılmalı. Gerçekten kullanılmış mı, yoksa farklı yöntemlerle haksız kazanç mı sağlanmış, detaylı şekilde araştırılmalı."

'YAPTIRIMLAR YETERSİZ'

Özer, sağlık sisteminde yaşanan usulsüzlüklerin önüne geçilememesinde en büyük sorunun yaptırımların yetersizliği olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı'nın ve SGK'nın özel hastaneleri denetleme konusunda etkisiz kaldığını savunan Özer, bu durumun kamu sağlık sistemine olumsuz yansıdığını belirtti.

İnceleme sürecinin tamamlanmasının ardından SGK'nin konuyla ilgili yasal yaptırımlar uygulayıp uygulamayacağı merak konusu olurken, ilgili sağlık kuruluşlarının faturalarının detaylı şekilde incelenmesine devam edileceği bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.