Sağlıkta yeni dönem: Teftiş Kurulu Genelgesi yayımlandı, şikayetler anında takipte
Sağlık Bakanlığı, kamu sağlık hizmetlerinin daha şeffaf, hesap verilebilir ve etkin yürütülmesini sağlamak amacıyla yeni bir genelge yayımladı. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen "Teftiş Kurulu Genelgesi", hasta haklarından dijital denetim süreçlerine kadar birçok alanda önemli değişiklikler getiriyor.
HASTA HAKLARI DAHA GÜÇLÜ TAKİP EDİLECEK
Genelge kapsamında, bakanlığa bağlı hastanelerdeki Hasta Hakları Birimlerinin daha etkin çalışması için yeni düzenlemelere gidildi. Sağlık hizmetlerine ilişkin tüm şikâyetlerin ivedilikle değerlendirilmesi öngörülürken, vatandaşlardan gelen bildirimlerin hızlı çözüme kavuşturulması için İl Sağlık Müdürlükleri ve hastane yönetimlerinin gerekli tüm tedbirleri alması istendi.
ANLIK OLARAK TAKİP EDİLECEK
Kısa adı REDES olan dijital denetim sistemi ile riskli durumların erkenden tespit edilmesi ve müdahale edilmesi amaçlanıyor. REDES kapsamında geliştirilen "Yönetici Bilgi Ekranları", artık il sağlık müdürleri ve başhekimlerin kullanımına da açılacak. Böylece denetim süreci sadece merkezi değil, yerel düzeyde de anlık olarak takip edilebilecek.
Sağlık Bakanı Memişoğlu daha önce yaptığı açıklamada, REDES sayesinde hem denetim sürecinin hızlandığını hem de olası risklere karşı erken önlem alınabildiğini belirtmişti. Şu ana kadar 39 ilde toplam 440 sağlık yöneticisine REDES eğitimi verildiği kaydedildi.
TEFTİŞ SEFERBERLİĞİ DEVAM EDİYOR
Genelgede, "vatandaş odaklı devlet anlayışı" temel alınırken, teknik ve idari aksaklıkların vatandaş mağduriyeti oluşmadan yerinde çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Ocak ayında 38 ve Nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ayrı denetim seferberliğiyle, 19 ilde toplam 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunların büyük ölçüde çözüme kavuşturulduğu ve hizmet kalitesinin artırıldığı bildirildi.
ŞİKAYETLER EĞİTİMLİ PERSONEL TARAFINDAN İNCELENECEK
Genelgede dikkat çeken bir diğer düzenleme ise ihbar ve şikayet süreçlerine dair oldu. Müfettiş onayı gerektirmeyen iddialar, bakanlıkça "Muhakkiklik" eğitimi verilmiş 3 binin üzerindeki nitelikli personel tarafından ön incelemeye alınacak. Bu sayede, denetim yükünün azaltılması ve çözüm süreçlerinin hızlandırılması bekleniyor.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.