Kovid aşısı olanlar için "kalp krizi riskini artırdı" iddialarına bilimsel yanıt

Kovid aşısı olanlar için "kalp krizi riskini artırdı" iddialarına bilimsel yanıt
Doç. Dr. Murat Sargın, Kovid-19 aşısı olanlarda kalp rahatsızlıklarının arttığı yönündeki iddiaların bilimsel dayanağı olmadığını söyledi. İngiltere'deki çalışmaya dikkat çeken Sargın, "Aşı olanlarda kalp hastalıklarından ölümler daha düşük" dedi.

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Sargın, pandemi sonrası gündeme gelen “genç yaşta kalp krizi” haberlerine açıklık getirdi. Gençlerde kalp hastalıklarının arttığına dair somut bir veri olmadığını belirten Sargın, "Son 10 yıla baktığımızda, gençlerde endişe verici düzeyde bir artış söz konusu değil. Artan farkındalık ve bilgiye erişim, bu durumu daha görünür kılıyor" dedi.

"GENÇ NÜFUS ARTTI, DOĞAL OLARAK VAKA SAYISI DA YÜKSELDİ"

Türkiye’de 25-45 yaş grubundaki nüfusun giderek arttığını hatırlatan Doç. Dr. Sargın, bu yaş grubundaki bireylerin daha kalabalık hale gelmesiyle, doğal olarak vaka sayılarında da artış gözlendiğini ifade etti. "Bu, hastalık oranının değil, mutlak sayının arttığını gösterir" şeklinde konuştu.

"OBEZİTE, SİGARA VE TANSİYON ETKİLİ FAKTÖRLER"

Nüfus artışıyla birlikte obezite, sigara kullanımı ve yüksek tansiyon gibi risk faktörlerinin de yaygınlaştığını belirten Sargın, "Bu faktörler kalp sağlığını tehdit ediyor. Ancak yine de, genç yaşta ölüm oranlarının arttığına dair elimizde bilimsel veri yok" açıklamasında bulundu.

İNGİLTERE'DEN 46 MİLYON KİŞİLİK ÇALIŞMA: AŞILAR KALBİ KORUMADA ETKİLİ

İngiltere'de yapılan ve 46 milyon kişinin verilerinin analiz edildiği geniş çaplı araştırmanın sonuçlarını paylaşan Sargın, "Aşılı bireylerde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin daha az olduğu bilimsel olarak ortaya kondu. Bu, Kovid-19 aşılarının kalp sağlığına olumsuz etkisi olduğu yönündeki şehir efsanesini çürütüyor" dedi. Türkiye’de de benzer araştırmalar yapıldığını ancak verilerin henüz yayımlanmadığını aktardı.

"KIŞ VE YAZ AYLARINDA KALBİ ZORLAYAN EFORLARDAN KAÇININ"

Mevsimsel risklere de dikkat çeken Sargın, "Soğuk havada tok karnına yokuş çıkmak ya da yaz sıcağında susuz kalmak kalp krizini tetikleyebilir. Kışın soğuk, yazın ise sıcak ve susuzluk kalp üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Özellikle tansiyon hastaları ve kan sulandırıcı kullananlar dikkatli olmalı" uyarısında bulundu.

"VÜCUT DENGESİNİ BOZACAK EFORDAN UZAK DURUN"

Kalp hastalıkları açısından yaz ve kış aylarında farklı ama benzer düzeyde risklerin bulunduğunu belirten Sargın, "Kışın yokuş çıkan kilolu bir hasta ile yazın aşırı sıcak altında sıvı almadan spor yapan kişi benzer risk altındadır. Kalp sağlığını korumak için kontrollü ve bilinçli davranmak şart" ifadelerini kullandı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.