Keneler Anadolu'dan sonra İzmir ve İstanbul'da! Uzmanlardan hayati uyarı

Keneler Anadolu'dan sonra İzmir ve İstanbul'da! Uzmanlardan hayati uyarı
Türkiye'de kene vakaları artıyor. Sivas, Çorum ve Erzurum'dan sonra İzmir ve İstanbul’da da risk büyüyor. Uzmanlar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne karşı bilinçli müdahale çağrısında bulundu.

Türkiye genelinde artan kene vakaları nedeniyle sağlık otoriteleri ve uzmanlar peş peşe uyarılarda bulunuyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Aygün, kene ile temas sonrasında yapılan bazı hataların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Aygün, özellikle çıplak elle kene çıkarmanın ya da sigara gibi nesnelerle müdahale etmenin son derece tehlikeli olduğunu vurgulayarak, “Kenenin strese girmesi, mikrop bulaşma riskini artırıyor. Bu nedenle parçalanmadan ve çıplak elle dokunmadan çıkarılması şart” dedi.

KIRIM KONGO EN ÇOK NERELERDE GÖRÜLÜYOR?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının özellikle Sivas, Erzurum ve Çorum gibi bölgelerde yoğun olarak görüldüğünü belirten Aygün, İstanbul'da ise şu an için bu hastalıkla ilgili kaygı verici bir tablo olmadığını ifade etti. Ancak kene tutunması nedeniyle sağlık kuruluşlarına yapılan başvurularda artış gözlendiğini söyledi.

"İstanbul'da tanı konulan KKKA vakaları olmuş olsa da bunların büyük çoğunluğu şehir dışı kaynaklıydı. Kente gelen kişilerle birlikte kene taşıyıcılarının da taşındığı düşünülüyor" şeklinde konuştu.

KENE MEVSİMİ BAŞLADI

İlkbahar ve yaz aylarında park, bahçe ve mesire alanlarında kene riskinin arttığını dile getiren Aygün, doğaya çıkan vatandaşların açık renkli ve uzun kollu giysiler tercih etmeleri gerektiğini belirtti. "Pantolon paçalarını çorap içine sokmak ve doğa gezisi sonrası vücudu kontrol etmek hayati önlem niteliğinde" dedi.

YENİ BÖLGELERDE DE VAKA GÖRÜLÜYOR

Kene aktivitesinin küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle arttığına dikkat çeken Aygün, daha önce KKKA görülmeyen bölgelerde de tek tük vakalar tespit edildiğini bildirdi. “Ege Bölgesi başta olmak üzere bazı şehirlerden ilk kez KKKA olguları bildiriliyor. Küresel veri analizleri de bu artışın dünya genelinde geçerli olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“ACİL MÜDAHALE BİLİNÇLİ YAPILMALI”

Kene tarafından ısırılan kişilerin zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Aygün, şu uyarılarda bulundu:

“Evcil hayvanlarda da kene tespit edildiğinde çıplak elle temas edilmemeli, veteriner hekimlere danışılmalı. Kene ısırmasından sonra görülen her vakada KKKA gelişmeyebilir ancak risk ihmal edilmemelidir. Şu anda etkili bir aşı ya da kesin tedavi bulunmuyor.”

RİSKLİ GRUPLARA DİKKAT

KKKA’nın özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve hamilelerde daha ağır seyrettiğini belirten Aygün, cenaze işlemleri sırasında da enfeksiyon yayılmasını önlemek amacıyla özel önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. “Kireçle ya da tabutla gömme gibi uygulamaların tıbbi bir dayanağı yok” dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.