Çocuklarda aşırı terlemeye dikkat! O hastalığın habercisi olabilir

Çocuklarda aşırı terlemeye dikkat! O hastalığın habercisi olabilir
Gün boyunca aktif ve sağlıklı görünen çocuklarda dahi kalp hastalıkları görülebiliyor. "Çocuktur, kalp hastası olamaz" şeklindeki yaygın yanlış inancın aksine, birçok çocuk doğuştan gelen kalp hastalıkları nedeniyle çeşitli riskler taşıyabiliyor.

Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü'nden Uzm. Dr. Seyyit Bahaettin Öncü, çocuk kalp hastalıklarına karşı uyarılarda bulunarak, çocukluk döneminde her iki çocuktan birinde "üfürüm" duyulabileceğini belirtti. Dr. Öncü, kalp kapakçıklarının açılıp kapanması sırasında duyulan seslerin genellikle normal olduğunu, ancak bazı durumlarda anormal seslerin duyulabileceğini ifade etti. Bu anormal seslere "üfürüm" denildiğini açıklayan Öncü, bu tür seslerin büyük çoğunluğunun sağlıklı çocuklarda, masum üfürüm olarak adlandırıldığını belirtti. Ateş, enfeksiyon, kansızlık, tiroit bozukluğu veya aşırı zayıflık gibi durumların masum üfürüme yol açabileceğini ekledi. Bu durumda ailelerin endişelenmesine gerek olmadığını vurguladı.

ÜFÜRÜMÜN DERECELERİ VE ANLAMI

Üfürümün şiddeti, 6 dereceden biri olarak sınıflandırılmaktadır. Dr. Öncü, birinci derecenin en hafif, altıncı derecenin ise en şiddetli olduğunu belirterek, üçüncü derece ve üzerindeki üfürümlerin anormal olduğunu, bu durumda mutlaka araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Deneyimli bir çocuk hekimi, çocuğun kalbini dinleyerek üfürümün derecesini tespit edebilir ve gerekli görülürse, çocuk kardiyolojisi uzmanına yönlendirebilir.

Çocuklarda en sık olarak kalbin karıncıkları veya kulakçıkları arasında bulunan açıklıklar, halk arasında "delik" olarak bilinen durumlar nedeniyle üfürüm duyulmaktadır. İkinci sırada ise şah damarındaki veya kalpten akciğere kan taşıyan damarlardaki daralmalar yer alıyor. Anormal üfürüm duyan bir hekim, aileyi bir kardiyoloji uzmanına yönlendirecektir.

KARDİYOLOJİK TETKİKLER İLE TEŞHİS KONULUYOR

Üfürümün nedenini belirlemek için uzman hekimler, EKG ve EKO gibi ileri tetkikler kullanmaktadır. Dr. Öncü, çocuğunuzun tüm vücutta yaygın morarma, çabuk yorulma, hızlı nefes alıp verme, efor sırasında nefes darlığı, aşırı terleme, şiddetli göğüs ağrısı, fazla çarpıntı, kilo alamama veya sık sık akciğer enfeksiyonu geçirme gibi durumlarla karşılaşıyorsa, vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurulması gerektiğini belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.