Bir kene 10 bin yumurta bırakabiliyor! Uzmandan sıcak hava uyarısı: KKKA tehlikesi kapıda
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, haziran ayının ortasından itibaren yükselen sıcaklıkların kenelerin doğaya yayılmasını hızlandırdığını söyledi. Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte kene popülasyonunda belirgin bir artış yaşanıyor. Özellikle Orta Anadolu’da artan vakalar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riskini yeniden gündeme taşıdı.
"HAVA ISINMADAN YUMURTADAN ÇIKMIYORLAR"
Haziran ortasına kadar yağışlı ve serin geçen hava koşullarının ardından 12-13 Haziran'dan itibaren ciddi bir sıcaklık artışı yaşandığını belirten Prof. Dr. Çetin, “Kenelerin yumurtadan çıkışı doğrudan hava sıcaklığıyla ilişkilidir. Belli bir sıcaklık düzeyine ulaşmadan yumurtalar açılmaz. Bu dönemle birlikte çok sayıda kenenin doğaya yayıldığını, insan ve hayvanlara tutunarak beslendiğini gözlemliyoruz” dedi.
KENE MEVSİMİ BAŞLADI: TEMMUZ VE AĞUSTOS’TA ZİRVE
Kene ısırmalarının genellikle haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yoğunlaştığını kaydeden Çetin, mart-nisan aylarında daha az görüldüğünü, ekim-kasım döneminde ise vakaların azaldığını ifade etti. “Bu dönemlerde hastanemize ve çevre sağlık kuruluşlarına çok sayıda kene ısırığı vakası başvuruyor” diye ekledi.
4 EVREDEN GEÇİYOR, HER AŞAMADA KAN EMİYOR
Kenenin biyolojik gelişiminde dört farklı evre bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çetin, “Her aşamada gelişimlerini sürdürebilmeleri için ya insanlardan ya da hayvanlardan kan emerler. Yumurtadan çıktıktan sonra larva evresine girerler ve bu aşamada daha çok tavşan, fare ve kirpi gibi küçük canlılardan beslenirler. Bir üst aşamada nimf haline gelirler ve bu dönemde daha büyük hayvanlara yönelirler. Erişkin hale geldiklerinde ise tilki, domuz gibi yaban hayvanlarının yanı sıra evcil hayvanlara ve insanlara da tutunabilirler” dedi.
"ERKEN MÜDAHALE ŞART"
Kenelere karşı en etkili önlemin, yumurtlama öncesi müdahale olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çetin, “Erişkin hale gelen bir kene çiftleşme sonrası yaklaşık 10 bin yumurta bırakabilir. Bu nedenle özellikle hayvanlar üzerindeyken fark edilip bertaraf edilmeleri, kene ile mücadelede en etkili yöntemdir” ifadelerini kullandı.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.