Aile hekimlerinin tepkisi sonuç verdi: Maaş kesintisi kuralı değişiyor

Aile hekimlerinin tepkisi sonuç verdi: Maaş kesintisi kuralı değişiyor
6 ay boyunca muayeneye gelmeyen hasta nedeniyle maaş kesintisi yaşayan aile hekimleri için düzenleme değişiyor. Sağlık Bakanlığı, ödeme katsayısında esas alınan süreyi 1 yıla çıkarmaya hazırlanıyor.

Aile hekimlerinin maaşlarında kesintiye yol açan ve büyük tepki toplayan “6 ay boyunca muayeneye gelmeyen hasta için ödeme katsayısının yarıya düşürülmesi” uygulaması değişiyor. Sağlık Bakanlığı, şikâyetler üzerine harekete geçti. Yeni düzenleme ile katsayıda esas alınan sürenin 1 yıla çıkarılması planlanıyor.

YENİ YÖNETMELİK HEKİMLERİ MAĞDUR ETTİ

2024’te yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte, kayıtlı hasta sayısı 4 binden 3 bin 500’e düşürülürken, hastaların yaş gruplarına göre ödeme katsayıları da yeniden belirlendi. Bu kapsamda son 6 ayda aile hekimine muayeneye gelmeyen hastalar için katsayının yarısı üzerinden ödeme yapılması kararlaştırılmıştı.

Uygulamanın amacı, düzenli kontrolleri artırarak sağlık sorunlarını önlemekti. Ancak hekimler, hastaları zorla muayeneye getiremeyeceklerini belirterek sistemin adaletsiz olduğunu savundu.

İLK KESİNTİLER HAZİRANDA YANSIDI

Haziran ayında yapılan ilk maaş ödemelerinde, çok sayıda aile hekiminin yüzde 10 ila 15 arasında gelir kaybına uğradığı bildirildi. Tepkiler üzerine Sağlık Bakanlığı konuyu yeniden değerlendirme kararı aldı.

BAKANLIK KISA SÜREDE AÇIKLAYACAK

NTV’nin edindiği bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı ödeme katsayısında esas alınan süreyi 1 yıla çıkaracak bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bu değişiklikle birlikte, bir hasta 1 yıl boyunca aile hekimine muayeneye gelmezse, ancak o zaman ödeme katsayısının yarısı uygulanacak. Yeni kararın kısa süre içinde kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.