Kiralık evlerde "anahtar teslimi" uyarısı: Borçlu çıkabilirsiniz

Kiralık evlerde "anahtar teslimi" uyarısı: Borçlu çıkabilirsiniz
Kiracıların evden çıkarken yaptığı en büyük hatalardan biri anahtarı teslim etmemek olduğunu belirten uzman isim kiralanan alan fiilen boşaltılsa bile anahtar teslim edilmediği sürece kira borcun devam edebileceğini belirtti.

Kira sözleşmesinin sona erdiği durumlarda dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri olan anahtar teslimi, kiracılar için ciddi sonuçlar doğurabilir. Avukat Muhammed Üftade Tülü, kiralanan alanın boşaltılmasının yeterli olmadığını, anahtarın da mutlaka ev sahibine teslim edilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi halde kiracılar, evi fiilen boşaltsalar bile kira ödemek zorunda kalabilir.

Tülü, “Kiracı evden çıksa dahi, anahtar teslim edilmedikçe tahliye tamamlanmış sayılmaz. Bu nedenle sözleşme sürüyormuş gibi kira borcu işlemeye devam eder,” ifadelerini kullandı.

ANAHTAR TESLİMİ ŞART, AKSİ HALDE KİRA BORCU SÜREBİLİR

Kira sözleşmesinin, kiracı ile ev sahibi arasında yapılan ve mülkün kullanım şartlarını belirleyen bir anlaşma olduğunu hatırlatan Avukat Tülü, tahliye sürecinin sadece evin boşaltılmasıyla tamamlanmadığını belirtti. Türk Borçlar Kanunu’na göre, tahliye ancak anahtarın usulüne uygun şekilde kiraya verene teslim edilmesiyle geçerli oluyor.

Yargıtay’ın yerleşik kararlarına dikkat çeken Tülü, “Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin kararlarına göre, kiralanan yer boşaltılmış olsa dahi anahtar teslim edilmemişse kira ilişkisi devam ediyormuş gibi değerlendirilir. Bu da kiracının kira borcundan sorumlu olması anlamına gelir,” dedi.

KİRACILARA 4 MADDELİK UYARI LİSTESİ

Anahtar teslimiyle ilgili hataların dava süreçlerinde ciddi sonuçlar doğurduğunu belirten Tülü, kiracılara şu dört kritik adımı önerdi:

1. Anahtarı doğrudan ev sahibine teslim edin ve mutlaka yazılı belgeyle kanıtlayın.
2. Eğer bir icra takibi varsa, anahtarı icra dairesine teslim edin.
3. Bu da mümkün değilse, noter aracılığıyla teslim edin.
4. Son çare olarak, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak tevdi mahalli tayini isteyin ve anahtarı buraya teslim edin.

Avukat Tülü, bu adımların atılmaması halinde kiracıların, taşınmazı kullanmamalarına rağmen kira borcuyla karşı karşıya kalabileceğini hatırlattı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.