Büyük İstanbul depremi için uzmanından kritik uyarı: Nerede ve kaç büyüklüğünde olacağını açıkladı
Büyük İstanbul depremi konusunda uzmanlar birbiri ile tartışmalarını sürdürürken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, Marmara Denizi’ndeki Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın özelliklerini paylaşan Bektaş, özellikle fayın doğu ve batı kesimleri arasındaki farklı dinamiklere dikkat çekti. İstanbul depremine karşı bilimsel verileri paylaştı.
"DOĞUDA FAY HAREKETİ KİLİTLİ, BATIDA İSE SÜRÜKLENİYOR"
Prof. Dr. Osman Bektaş açıklamalarında, Marmara Denizi'nin altından geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu, yılda yaklaşık 20-25 milimetrelik bir hareket sergilediğini ifade etti. Bu hareketin batı bölgesinde sürüklenme (creep) şeklinde olduğunu; doğu kesiminde ise fayın "tam kilitli" olduğunu aktardı. Böylece doğuda fayın hareket etmediğini ve bu durumun büyük bir deprem enerjisinin birikmesine neden olduğunu belirtti.

"BATI BİRKAÇ ON YILDA BİR 7'NİN ALTINDA DEPREM ÜRETİRKEN, DOĞU 200 YILDA BİR BÜYÜK DEPREMLER ÜRETİYOR"
Marmara’daki fayın farklı bölümlerinin farklı karakteristiklere sahip olduğunu belirten Bektaş, batı Marmara bölgesindeki fay segmentlerinin yaklaşık her birkaç on yılda bir 7’nin altında depremler ürettiğini; doğu Marmara’daki kilitli segmentin ise 200-250 yıl arayla daha büyük ve yıkıcı depremler ürettiğinin altını çizdi.
Bu iki farklılık sebebiyle, Marmara fayının her noktasında aynı büyüklükte ve sıklıkta deprem üretmediğini söyleyerek, İstanbul için yapılan büyük felaket senaryolarının bu ayrım göz önüne alınmadan duyurulduğunu belirtti.
"ENERJİSİNİ PARÇA PARÇA BOŞALTTI"
Bektaş, 20. yüzyılda Marmara Fayı'nın batıdan doğuya doğru sırasıyla 1912, 1963, 1999 İzmit ve 1999 Düzce depremleriyle kırıldığını söyleyerek Kuzey Anadolu Fayı’nın segment segment kırıldığını ve enerjisini parça parça boşalttığını ifade etti. İstanbul’u tehdit eden fay segmentinin orta-batı Marmara'da yer aldığını söyleyen Bektaş, söz konusu segmentin daha küçük ama daha sık depremlerle aktif olduğunu ve bu sebeple İstanbul için "büyük ama ani bir yıkım beklentisinin bilimsel olarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini" ifade etti.
İSTANBUL'DA NE ZAMAN DEPREM OLACAK?
İstanbulluların, “Ne zaman ve ne büyüklükte bir deprem olacak?” sorusuna da yanıt veren Bektaş, İstanbul’u tehdit eden olası depremin 7’den küçük büyüklükte olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu aktardı. Bu depremlerin ise yapı kalitesi zayıf bölgelerde ciddi riskler oluşturabileceğine dikkat çekti. Büyük felaket senaryoları yerine bilinçli ve gerçekçi risk yönetimi politikalarının benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
RİSK HARİTASINI PAYLAŞTI
Marmara’daki fay hatlarını gösteren bir harita paylaşan Bektaş, harita üzerinde doğu ve batı fay segmentlerinin farklı özellikleri açıkladı. Bektaş, “Afet yönetimi için bilimsel veriye dayalı kararlar alınmalı, halk bilgilendirilmeli ve yapı stoku güçlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
"BİLİM IŞIĞINDA HAZIRLANIRSAK, DEPREMLER FELAKETE DÖNÜŞMEZ"
Medyadaki korkutan açıklamalara karşı temkinli olunması gerektiğini belirten Bektaş, sözlerini şu ifadelerle bitirdi:
“Depremler doğanın bir gerçeğidir. İstanbul gibi metropollerde önemli olan paniğe kapılmak değil, dayanıklı şehirler ve bilinçli toplumlar oluşturmaktır. Bilim ışığında hazırlanırsak, depremler felakete dönüşmez.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.