Suriye'den İsrail'e barış mesajı: Sorunumuz yok, yeni bir sayfa açmaya hazırız

Suriye'den İsrail'e barış mesajı: Sorunumuz yok, yeni bir sayfa açmaya hazırız
Suriye’deki yeni yönetim, İsrail ile savaş istemediklerini ve herhangi bir tehdit oluşturma niyetinde olmadıklarını açıkladı. Şam Valisi Mahir Mervan, ABD’ye ise İsrail ile olası diyaloğa engel olmamaları çağrısında bulundu.

Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimden dikkat çeken bir açıklama geldi. Şam Valisi Mahir Mervan, İsrail ile herhangi bir savaş istemediklerini vurguladı. NPR radyosuna verdiği demeçte, "İsrail ile sorunumuz yok ve onlara tehdit oluşturma niyetinde değiliz. Bizimle barış içinde yaşamalarını istiyoruz" dedi.

Mervan, ABD’ye de çağrıda bulunarak, İsrail ile Suriye yönetimi arasında olası bir diyaloğa engel olmamaları gerektiğini belirtti.

İSRAİL’İN SURİYE'DEKİ ASKERİ HAREKETLİLİĞİ

Mervan, İsrail’in Suriye topraklarına yönelik askeri hareketliliğine de değindi. Şam’a 25 kilometre mesafedeki bölgelere gerçekleştirilen bombardımanlar ve askeri ilerleyişin tansiyonun bir sonucu olduğunu belirtti.

Mervan, “Yeni yönetim nedeniyle endişe duymaları doğal. Bu endişe ile hareket ettiklerini anlıyoruz” diyerek, İsrail’in tutumunu anlayışla karşıladıklarını ifade etti.

“SAVAŞIN YIKICI ETKİLERİNE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”

Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ahmet Hüseyin eş-Şara, son dönemde yaptığı açıklamalarda, Suriye’nin uzun süreli savaşlardan yorulduğunu ve yeni bir çatışmanın kaldırılamayacağını dile getirdi. Şara, "Uzun süren yıkım ve savaş sonrası önceliğimiz yeniden yapılanma ve istikrardır. Yeni bir savaşın yıkıcı etkilerine tahammülümüz yok" dedi.

SURİYE’NİN İSRAİL İLE BARIŞA YÖNELİK MESAJLARI

Vali Mervan, “İsrail ile sorun yaşamak istemiyoruz. Onlardan korkmuyoruz ve yeni bir sayfa açmaya hazırız” diyerek Suriye’nin barışçıl bir tutum sergilemeye devam edeceğini belirtti. Bu açıklamalar, yeni yönetiminin Suriye’nin geleceği için diplomasiye daha fazla önem verdiğini gösteriyor.

ABD’ye "Tutum Değişikliği" Çağrısı

Mervan, ABD’ye çağrıda bulunarak, “ABD’nin mevcut katı tutumunu gözden geçirmesi önemli. Suriye’nin geleceği, savaş yerine diplomasiyle şekillenebilir” dedi. Bu açıklamalar, Suriye'nin yeni yönetiminin ABD ile ilişkilerde bir değişim ve daha esnek bir yaklaşım arzusunu ortaya koyuyor.

Filistin ve Gazze'ye Dair Sessizlik

Mervan’ın NPR’a verdiği röportajda dikkat çeken bir diğer nokta ise, Filistin meselesine ve Gazze’deki trajediye hiç değinmemiş olmasıydı. Bu sessizlik, Suriye'nin dış politikasındaki değişimleri yansıtıyor olabilir.

İsrail’in Suriye’deki Etkisi ve Golan Tepeleri

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) yöneticisi Rami Abdulrahman, İsrail’in Suriye topraklarında yaklaşık 300 kilometrekarelik bir alanı kontrol ettiğini belirtti. Ancak, İsrail’in operasyonlarının etkilediği alanın bunun iki katı büyüklüğünde olduğu ifade edildi.

Abdulrahman, "En çok korktuğumuz şey, İsrail’in kontrolündeki bölgelerden çekilme karşılığında Golan Tepeleri’nin unutulmasının müzakere edilmesi" dedi.

Golan Tepeleri’ndeki Demografik Değişim

1967'deki Altı Gün Savaşı sırasında Suriye’den alınan Golan Tepeleri, 1981’de İsrail tarafından ilhak edilmişti. İsrail’in bu bölgede demografik değişiklikler yapmayı hedeflediği, yerleşimci sayısını artırmayı planladığı belirtiliyor. Netanyahu, "Suriye’de yeni bir cephe açıldığını" vurgulayarak bu planların İsrail’in güvenliği açısından kritik olduğunu belirtti.

Ancak, İsrail’in Suriye yönetimi ile doğrudan bir müzakere süreci başlatma niyetinin olup olmadığı belirsizliğini koruyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.