Gürcistan'da göstericilerle polis arasında şiddetli çatışma: 298 gözaltı, 143 polis yaralandı
Gürcistan'ın başkenti Tiflis’te son günlerde artan protestolarda, güvenlik güçleriyle göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Yetkililer, 298 kişinin gözaltına alındığını ve 143 polisin yaralandığını açıkladı.
Göstericiler, hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile müzakereleri askıya almasına karşı sokaklara dökülerek hükümete tepki gösterdi.
GÖZALTILAR VE YARALANMALAR RAPOR EDİLDİ
Gürcistan İçişleri Bakanı Yardımcısı Aleksandre Darakhvelidze, protestoların yoğunlaştığı Tiflis'te polislere ve özel kuvvetlere yönelik saldırıların arttığını bildirdi.
Darakhvelidze, göstericilerin parlamentonun önündeki alanı hedef alarak, şiddet uyguladığını ve 143 polisin yaralandığını açıkladı. Göstericilerin saldırılarının ardından 298 kişi gözaltına alındı ve soruşturma devam ediyor.
BAŞBAKAN'DAN İSTİKRARSIZLIK SUÇLAMASI
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, muhalefeti ve göstericileri istikrarsızlık yaratmakla suçlayarak, ülkesinin AB ile müzakereleri askıya alma kararını savundu.
Kobakhidze, ülkesinin 2030'da AB üyesi olma hedefinden vazgeçmeyeceğini vurguladı. Ancak, AB ile müzakerelerin ertelenmesi sonrası uluslararası alanda ciddi tepkiler yükseldi.
PROTESTOLAR SÜRMEYE DEVAM EDİYOR
Tiflis'teki protestolar, parlamentonun önünde ve ülkenin çeşitli şehirlerinde altıncı gününde de devam etti. Göstericiler, Şota Rustaveli Caddesi'ni trafiğe kapatarak polise karşı direnişlerini sürdürdü. Polisin geniş güvenlik önlemleri almasıyla birlikte çatışmaların tırmanması bekleniyor.
GÖZALTINA ALINANLARA ŞİDDET İDDİASI
Gürcistan Ombudsmanı Levan İoseliani, gözaltına alınan protestocuların çoğuna şiddet uygulandığını açıkladı.
İoseliani, gözaltına alınan 156 kişinin 124’ünün şiddet gördüğünü ve bunun oldukça yüksek bir oran olduğunu belirtti. Bu durum, protestolara yönelik artan eleştirilerin bir parçası olarak gündemdeki yerini koruyor.
ULUSLARARASI TEPKİLER VE İSTİFALAR
Hükümetin AB ile müzakereleri askıya alması kararına tepkiler büyüyor. ABD ve AB, Gürcistan hükümetinin politikalarını eleştirerek, ülkeyle olan ilişkilerde sert tutum aldı.
Gürcistan’ın ABD, Hollanda ve Litvanya büyükelçileri görevlerinden istifa ederken, Baltık ülkeleri, üst düzey Gürcistan yetkililerine vize yasağı getirdi.
Kaynak:Ajanslar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.