Utanç tablosu çizildi: Türkiye'de her 5 çocuktan 1'i okula aç gidiyor

Utanç tablosu çizildi: Türkiye'de her 5 çocuktan 1'i okula aç gidiyor
Ankara Tabip Odası, OECD’nin 2024 tarihli raporuna dayandırdığı açıklamasında Türkiye’deki çocuk yoksulluğuna dikkat çekti. 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 20’sinin haftada en az 1 gün yemek yiyemediği, her 5 çocuktan 1'inin aç okula gittiği ortaya çıktı.

OECD’nin 2024 tarihli "Hayat Nasıl?" raporunda yüksek enflasyon, düşük ücretler ve artan hayat pahalılığına bağlı olarak derin yoksulluğun yaygınlaştığına vurgu yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, her 10 çocuktan 4'ü yoksulluk ya da sosyal dışlanma riski altında yaşıyor. Ankara Tabip Odası, "Yoksulluk derinleşiyor, en ağır bedeli çocuklar ödüyor" ifadelerine yer verdi.

GENİŞ AİLELERDE YOKSULLUK DAHA YÜKSEK

TÜİK'in "İstatistiklerle Aile" raporuna göre, Türkiye'deki hanelerin yüzde 21,2'si yoksulken, geniş ailelerde bu oran yüzde 26,9'a ulaşıyor. Ayrıca kötü barınma koşullarında yaşayanların oranı da yüzde 31,3'e kadar çıkıyor.

654564.png

SOSYAL YARDIMA MUHTAÇ NÜFUS 14 MİLYONU AŞTI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine de dikkat çekilen açıklamada, 2025 yılı itibarıyla 14 milyon 148 bin 740 kişinin sosyal yardımlarla yaşamını sürdürdüğü belirtildi. Sadece Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) programı kapsamında desteklenen çocuk sayısının son 10 yılda üç katına çıktığına işaret edildi. 2014'te 60 bin 29 olan bu sayı, 2024 yılı sonunda 170 bin 317'ye yükseldi.

TEMEL İHTİYAÇLARA ERİŞİMDE BÜYÜK EŞİTSİZLİK

Ankara Tabip Odası'nın açıklamasında, yaklaşık her 10 haneden 1'inin çocuklarına yeni kıyafet alamadığı ve aynı oranda hanenin çocuklarına yeterli miktarda taze sebze-meyve temin edemediği vurgulandı.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: ÜCRETSİZ ÖĞÜN, SÜT DESTEĞİ VE EŞİT SAĞLIK HİZMETİ

Bu tablo karşısında merkezi ve kapsayıcı sosyal politikaların şart olduğunun altı çizildi. Açıklamada, şu önerilere yer verildi:

  • Okullarda en az bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek sağlanmalı,
  • Gelişme çağındaki tüm çocuklara ücretsiz süt desteği verilmeli,
  • Çocukların sağlık hizmetlerine eşit ve ücretsiz erişimi sağlanmalı,
  • Çocuk yoksulluğunu ve çocuk işçiliğini önleyici politikalar hayata geçirilmeli,
  • Çocukların okula devamı teşvik edilmelidir.

Ankara Tabip Odası, çocukların sağlıklı gelişiminin toplumsal sorumluluk olduğunu vurgulayarak, çocukların açlıkla sınanmadığı bir Türkiye için acil adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.