Türkiye'de iflas zirvede değil: Küresel ekonomik sarsıntı sürerken orta sıralarda kaldı
2024 yılı, dünya genelinde şirket iflaslarının son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı bir dönem oldu. Türkiye’deki artış yüzde 23 ile sınırlı kalırken, bazı ülkelerde iflas patlaması yaşandı. Dun & Bradstreet tarafından yayımlanan “2024 Küresel İflas Raporu”na göre, 47 ülkenin yüzde 65’inde şirket iflaslarında artış kaydedildi. En büyük artış yüzde 126 ile Ukrayna’da gerçekleşirken, Singapur yüzde 40, Belarus ise yüzde 39 ile zirveyi takip etti. Türkiye ise listedeki birçok ülkenin gerisinde kalarak görece daha düşük riskli bir tablo ortaya koydu.
BİRÇOK ÜLKEDE ORANLAR TÜRKİYE’DEN YÜKSEK
Avustralya’da iflaslar yüzde 37, Kanada ve Romanya’da yüzde 35 oranında arttı. Hollanda’da yüzde 30, İspanya’da yüzde 26 ve Lüksemburg ile İsveç’te yüzde 24’lük artış yaşandı. Almanya yüzde 22, İtalya ise yüzde 20 ile Türkiye’nin gerisinde kaldı. Türkiye’de ise geçen yıl toplam 465 şirket iflas etti. CRIF İzleme Servisi’nin ticaret sicil verileri ve resmi ilanlara dayanan analizine göre, ülke genelinde iflas oranlarındaki yükseliş dikkat çekse de küresel ortalamaların altında seyretti.
EN SERT DÜŞÜŞ YUNANİSTAN'DA
Rapora göre, 12 ülkede şirket iflaslarında düşüş yaşandı. Yunanistan, iflaslarda yüzde 48 azalma ile en olumlu tabloyu çizen ülke oldu. Kolombiya’da yüzde 43, Hong Kong’da yüzde 37, Çin’de yüzde 31 ve Rusya’da yüzde 26 oranında düşüş kaydedildi. Arjantin, Kazakistan, Güney Kore, Finlandiya ve Danimarka da iflasların azaldığı ülkeler arasında yer aldı.
"DESTEKLER SONA ERDİ, FAİZLER YÜKSELDİ"
Dun & Bradstreet COO’su Julian Prower, “2020-2022 arasında devlet destekleri sayesinde iflaslar yapay biçimde düşük seyretmiş olsa da ekonomik gerçekler 2023’ten itibaren kendini göstermeye başladı” ifadesini kullandı. Prower, iflas artışının sürpriz olmadığını belirterek; yüksek faiz oranları, zayıf talepler ve daralan marjların özellikle riskli sektörlerde şirketleri zor durumda bıraktığını vurguladı.
KIRILGAN SEKTÖRLERDE RİSK DAHA YÜKSEK
Raporda öne çıkan sektörler arasında perakende, konaklama, inşaat ve imalat ilk sıralarda yer aldı. Baş Ekonomist Dr. Arun Singh, “Özellikle perakende, konaklama, inşaat ve imalat gibi kâr marjı düşük sektörlerde faaliyet gösteren şirketler, iflas riskiyle daha fazla karşı karşıya kaldı” dedi. Singh ayrıca dijital dönüşüme ayak uyduramayan firmaların da ayakta kalmakta zorlandığını ifade etti.
İFLASLAR 2025’TE DE YÜKSELİŞTE OLABİLİR
Dr. Singh, 2025 için de umutlu ama temkinli bir tablo çizdi. Faiz ve enflasyonda beklenen düşüşün etkisinin yılın sonlarına doğru hissedileceğini belirten Singh, “2025 boyunca iflasların artmaya devam etmesi, ciddi bir rahatlamanın ise ancak yılın sonlarına doğru mümkün olması bekleniyor” değerlendirmesinde bulundu. Kredi notu düşük firmalar için finansmana erişim zorluklarının süreceği, bu nedenle temkinli bir finansal planlamaya ihtiyaç duyulacağı vurgulandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.