Pazarda veresiye dönemi: "Maaş yatınca öderiz" demişler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerini sormak için pazarcılara mikrofon uzatan bir muhabir şok oldu.

TÜİK verilerine göre, haziranda enflasyon aylık yüzde 1,37, yıllık ise yüzde 35,05 olarak hesaplandı. Yılın ilk altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 16,67 oldu. Ancak resmi veriler, çarşı ve pazarda yankı bulmadı.

TEZGAHTA FİYATLAR CEP YAKIYOR: KİRAZ 500 TL

Ekonomideki son durumu yerinden aktaran Tele1 muhabiri Ceren Ural, İstanbul Sultangazi'deki semt pazarında tezgâh fiyatlarını gözler önüne serdi. Pazarda papaz eriği 250 TL, kiraz ise 500 TL'den satılıyor. Fiyatlar, hem pazarcıyı hem de tüketiciyi zorluyor.

"KAR ETMİYORUZ, SADECE AYAKTA KALMA MÜCADELESİ"

Tele1 mikrofonuna konuşan bir pazarcı, işlerin eskisi gibi olmadığını dile getirdi. Yumurtayı alış fiyatına sattıklarını belirten esnaf, "Şu gördüğünüz yumurtaları 110 liraya aldık, yine 110 liraya satıyoruz. Belki müşteri yumurta alırken yanına zeytin de alır umuduyla kar etmeyi zeytinden bekliyoruz ama o da olmuyor" dedi.

Geçmiş haftalarda bin 500 koliye kadar yumurta sattıklarını belirten pazarcı, şu an sabahtan beri sadece 4 koli satabildiğini vurguladı. Alışveriş yapmaktan çekinen vatandaşların sayısının arttığına dikkat çekti:

"İnsanlar korkuyor artık, ne yapacaklarını bilemiyorlar."

"BİR DEFTER DOLDU, İKİNCİ DEFTER AÇILDI"

Pazardaki ekonomik daralmanın en somut örneği ise veresiye defterleri. Daha önce hiç borç yazdırmayan müşterilerin dahi artık veresiye istediğini anlatan pazarcı, defteri göstererek durumu özetledi:

"Çok kaliteli müşterilerimiz bile artık 'Maaş yatınca öderim' diyerek veresiye istiyor. Bir defter doldu, şimdi ikinci defteri kullanıyoruz. Bu tablo her şeyi anlatıyor."

Kaynak:Tele1

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.