Moody’s’ten ABD’ye kredi notu darbesi: 36 trilyon dolarlık dev borç piyasaları tedirgin etti

Moody’s’ten ABD’ye kredi notu darbesi: 36 trilyon dolarlık dev borç piyasaları tedirgin etti
Moody’s, ABD’nin uzun süredir koruduğu yüksek kredi notunu bir basamak düşürdü. Gerekçe olarak ülkenin giderek büyüyen 36 trilyon dolarlık borç yükü gösterildi. Bu adım, yatırımcıların ABD’nin mali sürdürülebilirliğine dair endişelerini derinleştirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Fitch’in 2023’te ve S&P’nin 2011’de attığı not düşürme adımını takip ederek ABD’nin kredi notunu düşüren son büyük kuruluş oldu. Analistler, bu gelişmenin kamu ve özel sektör için borçlanma maliyetlerini uzun vadede artırabileceği uyarısında bulunuyor.

Karar, ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçilerin üzerinde çalıştığı kapsamlı vergi indirimleri, harcama artışları ve sosyal güvenlik kesintilerini içeren "Büyük Güzel Yasa" tasarısının yarattığı belirsizlik ortamında geldi. Yasanın nihai şekli henüz netlik kazanmazken, söz konusu düzenlemelerin ülke borcunu trilyonlarca dolar artırabileceği belirtiliyor.

BMO Private Wealth Baş Stratejisti Carol Schleif, “Moody’s’in kararı, yatırımcıları daha temkinli olmaya zorlayabilir. Tahvil piyasasındaki ‘nöbetçiler’ Washington’ı dikkatle izliyor ve mali disiplin görmek istiyor” dedi.

YÜKSEK FAİZLERİN KAPISI ARALANIYOR

Tolou Capital Management kurucusu Spencer Hakimian ise bu düşüşün ABD'de hem kamu hem de özel sektörün borçlanma maliyetlerini artırabileceğini ifade etti. TD Securities'ten Gennadiy Goldberg’e göre ise not düşüşü, fonları zorunlu satışa yönlendirmeyecek ancak dikkatleri yeniden bütçe açığına çevirecek.

YASA BORCU KATLAMA RİSKİ TAŞIYOR

Bağımsız düşünce kuruluşu “Committee for a Responsible Federal Budget” (Sorumlu Federal Bütçe Komitesi), söz konusu yasa tasarısının 2034 yılına kadar ABD'nin borcuna 3.3 ila 5.2 trilyon dolar arası bir yük getirebileceğini hesapladı.

Moody’s ise yaptığı açıklamada, “Arka arkaya gelen yönetimler, bütçe açıkları ve faiz yükünü azaltma konusunda başarısız oldu. Mevcut tasarılar da bu gidişatı değiştirecek gibi görünmüyor” ifadesine yer verdi.

Legal & General Investment Management America’nın sabit getirili varlıklar stratejisti Anthony Woodside’a göre, ABD’nin 10 yıllık tahvillerindeki risk priminin son dönemde yükselmesi, yatırımcıların mali gidişata güven duymadığını gösteriyor.

Kaynak:Reuters

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.