Ev kadınlarına maaş ve sigorta desteği için TBMM’ye teklif verildi

Ev kadınlarına maaş ve sigorta desteği için TBMM’ye teklif verildi
Saadet Partili Şerafettin Kılıç, çocuk sahibi ve çalışmayan kadınlara maaş ve sosyal güvence verilmesini öngören kanun teklifini Meclis’e sundu. Amacın görünmeyen emeği tanımak ve annelere güvenli bir gelecek sunmak olduğu belirtildi.

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, çocuk sahibi, evli ve çalışmayan kadınlara yönelik sosyal güvenlik ve düzenli gelir desteği sağlanması amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Kılıç'ın hazırladığı teklifte, hanesinin toplam geliri net asgari ücretin üç katından az olan ve herhangi bir işte çalışmayan kadınların Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı sayılması hedefleniyor. Teklif ayrıca bu kişilere devlet tarafından prim ödenmesini ve asgari ücretin yüzde 50’si oranında maaş bağlanmasını öngörüyor.

“ANNELİK EN AĞIR EMEK TÜRLERİNDEN BİRİ”

Kanun teklifine dair açıklama yapan Kılıç, “Annelik, en ağır emek türlerinden biridir. Ancak bu emek ne sosyal güvenceyle korunuyor ne de ekonomik olarak karşılık buluyor” diyerek bu düzenlemenin evde çocuk büyüten kadınların görünmeyen emeğini tanıdığını belirtti.

Kılıç, teklifin kadınların geleceklerini güvence altına almayı ve onların ekonomik bağımsızlıklarını desteklemeyi amaçladığını vurguladı.

SOSYAL ADALET VE DEMOGRAFİK DENGE VURGUSU

Teklifin gerekçesinde, kadınların sadece aile için değil, ülkenin sosyal refahı ve demografik istikrarı açısından da kritik bir rol üstlendiği vurgulandı. Kadınların çocuk sahibi olduktan sonra sosyal güvenceden mahrum kalmalarının, hem bireysel özgürlüklerini hem de ekonomik bağımsızlıklarını olumsuz etkilediği ifade edildi.

Kılıç, “Bu düzenleme sosyal adaletin, kadın haklarının ve aile bütünlüğünün güçlenmesi adına kritik bir adımdır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Aynı zamanda doğurganlık hızının düştüğü ülkemizde, kadınların ekonomik kaygılarla çocuk sahibi olmaktan uzaklaşmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Sosyal devlet ilkesi bunu gerektirir.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.