20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde CHP’li Özcan’dan Bakanlığa çağrı: “Arıcıya destekler yetersiz, üretici zorda!"
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı soru önergesi sunan Özcan, özellikle artan üretim maliyetleri, yetersiz destekleme politikaları ve sahte bal tehdidi konularında Bakanlığı somut adımlar atmaya çağırdı. “Arıcılık yalnızca bir üretim faaliyeti değil, aynı zamanda ekolojik dengenin ve gıda güvencesinin teminatıdır” diyen Özcan, önergesinde Muğlalı arıcıların yaşadığı çok yönlü mağduriyetlere dikkat çekti.
BAL ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ, MALİYETLERDE PATLAMA
Özcan, önergesinde 2024 yılı itibarıyla arıcılıkta ciddi bir gerileme yaşandığını belirtti. TÜİK verilerine dayanarak yaptığı açıklamaya göre; 2023’te 114 bin ton olan bal üretimi 2024’te 95 bin tona gerilerken, koloni başına bal verimi de 12,45 kg’dan 10,66 kg’a düştü. Muğla özelinde koloni başına verim 9,65 kg olarak gerçekleşti.
Üretim maliyetlerinin ise adeta ikiye katlandığını vurgulayan Özcan, Türkiye Arıcılar Birliği verilerine göre 2023’te 127 TL olan kilogram başına bal maliyetinin 2024’te 261 TL’ye yükseldiğini hatırlattı. Bu artışa rağmen üreticilere alım garantisi verilmediğini ve taban fiyat belirlenmediğini belirten Özcan, arıcılığın sürdürülebilirliğinin tehlikede olduğunu ifade etti.
"DESTEKLER YETERSİZ, GEÇ VE ENFLASYONA YENİK DÜŞÜYOR"
Önergesinde arıcılık desteklemelerinin yetersizliğine de dikkat çeken Özcan, destek ödemelerinin üretim yılı içinde değil, bir sonraki yılda yapıldığını; bunun da üreticinin belini büktüğünü kaydetti. Özcan, kovan tespitinin yıl içinde yapılarak aynı yıl ödeme yapılmasını sağlayacak bir sistemin kurulması gerektiğini vurguladı.
Özcan, arı kolonilerinin kış aylarında hayatta kalabilmesi için ihtiyaç duyduğu arı keki, yemi ve şekerin hibe yoluyla sağlanması gerektiğini ifade etti. Bu desteğin özellikle küçük ölçekli ve göçer arıcılar lehine önceliklendirilmesini önerdi.
YANGINLAR VE BASRA BÖCEĞİ KRİZİ: "MUĞLA’DA ÇAM BALI TEHLİKEDE"
Özcan, 2021’deki büyük orman yangınlarının ardından çam balı üretiminin temelini oluşturan basra böceği popülasyonunda ciddi kayıplar yaşandığını belirtti. Bu durumun göçer arıcıları çok daha uzak bölgelere gitmek zorunda bıraktığını söyleyen Özcan, çam balının sürdürülebilirliği için Bakanlığın somut bir plan açıklaması gerektiğini ifade etti.
SAHTE BAL DENETİMİ ARTTIRILMALIDIR
Sahte bal üretimi ve satışının da sektöre zarar verdiğini vurgulayan Özcan, denetimlerin sadece son üründe değil, üretimin tüm aşamalarında yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, işletme kayıt numarası olmayan ürünlerin e-ticaret platformlarında satışına izin verilmemesi çağrısında bulundu.
MUĞLA’YA "ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BALCILIK ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ" KURULMALIDIR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, daha önce de arıcılık sektörünün kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla “Arı Yetiştiriciliği ve Balcılık Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Kurulması Hakkında Kanun Teklifi”ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunmuştu. Arıcılıkla ilgili sorunların yalnızca geçici desteklerle değil, uzun vadeli planlama ve bilimsel altyapıyla çözülebileceğine dikkat çeken Özcan, son olarak yaptığı açıklamada ise, “Enflasyonun yükünü taşıyan, yangınların yarasını sarmaya çalışan, sahte balla rekabete zorlanan üreticimize sahip çıkmak, sosyal devlet olmanın gereğidir” ifadelerini kullandı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.