Müsilaj sorunu derinleşiyor: Deniz suyu sıcaklığı arttı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Akdeniz'in deniz suyu sıcaklığı 1970 yılından itibaren sürekli bir artış sergiledi. 1970-1980 yılları arasında Akdeniz'in ortalama deniz suyu sıcaklığı 21,0 derece iken, 1981-1991 yılları arasında 21,1 derece, 1992-2002 yılları arasında 21,4 derece, 2003-2013 yılları arasında 21,9 derece ve 2014-2024 yılları arasında ise 22,3 dereceye yükseldi. Bu artışla birlikte deniz suyu sıcaklığı 54 yıl içinde 1.3 derece arttı. Ayrıca, verilere göre yaz aylarında Akdeniz deniz suyu sıcaklığı haziranda 26,7 derece, temmuzda 28,1 derece ve ağustosta ise 27,0 derece olarak ölçüldü.
Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, yaptığı açıklamada küresel ısınmanın etkisiyle sıcaklıkların arttığını belirterek, "Küresel ısınma nedeniyle Akdeniz ve Türkiye'deki diğer denizlerde sıcaklıklar sürekli artıyor. 1970 yılından bu yana Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verileriyle yapılan ölçümler, son 54 yılda denizlerde yaklaşık 1.5 dereceye kadar sıcaklık artışları olduğunu gösteriyor. Bunun başlıca nedeni küresel iklim krizidir. Ayrıca denizlerdeki kirlilik de bu artışa katkıda bulunmaktadır. Atık su deşarjlarının doğrudan denizlere bırakılması ve Akdeniz Bölgesi'nde özellikle Adana havzasındaki termik santrallerin denize deşarjı denizlerin ısınmasına yol açmaktadır. Büyük gemilerin neden olduğu kirlilik de deniz suyu sıcaklığının her geçen gün artmasına sebep olmaktadır." şeklinde konuştu.
Orhan, deniz suyu sıcaklığındaki artışın olumsuz etkilerini ise şu şekilde açıkladı:
"Balıkçılık başta olmak üzere birçok sektör bundan etkileniyor. Ayrıca turizm ve enerji gibi alanlarda da olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Deniz sıcaklığı arttıkça ekosistem bozulur. Ekosistem bozulduğunda bu bölgelerde yaşamaya uygun balık türleri soğuk bölgelere doğru göç eder, bu da ekonomik kayıplara yol açar. Son olarak Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununun temel sebebi deniz suyu sıcaklığındaki artıştır. Bölgemizde yer yer deniz diplerinde müsilaj oluşumları da gözlemlenmektedir. Ayrıca sıcaklık artışıyla birlikte buharlaşma ve nem oranı da artmaktadır. Bu durum, sel ve kasırga gibi aşırı doğa olaylarının meydana gelmesine yol açmaktadır. Akdeniz Bölgesi'nde medikana adı verilen tropikal fırtına türlerinin sayısı da deniz suyu sıcaklığının artmasıyla birlikte artacaktır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.