Bilim insanlarından altın gibi keşif: Evrendeki ağır elementlerin yeni kaynağı ortaya çıktı

Bilim insanlarından altın gibi keşif: Evrendeki ağır elementlerin yeni kaynağı ortaya çıktı
Uzun süredir cevabı aranan "Altın evrende nasıl oluştu?" sorusu, Columbia Üniversitesi'nin çığır açan araştırmasıyla yeniden şekilleniyor.

Bilim dünyası, uzun süredir cevabını aradığı bir soruya daha yaklaşmış olabilir. Evrende altın, gümüş ve uranyum gibi ağır elementlerin nasıl oluştuğu net biçimde açıklanamıyordu. Daha önce bu elementlerin nötron yıldızlarının çarpışması sonucu ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak yeni bir araştırma, bu konuda farklı bir ihtimali gündeme getirdi.

MAGNETARLAR YENİ ŞÜPHELİ

Columbia Üniversitesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen çalışma, güçlü manyetik alanlara sahip nötron yıldızları, yani magnetarların, altın gibi ağır elementlerin ortaya çıkışında etkili olabileceğini öne sürüyor.

HAFİF ELEMENTLER BÜYÜK PATLAMA’DAN, AĞIRLAR YILDIZLARDAN

Uzmanlara göre, hidrojen ve helyum gibi hafif elementler evrenin oluşumunu sağlayan Büyük Patlama sonrası meydana geldi. Öte yandan demir gibi daha ağır elementlerin yıldızların patlamasıyla uzaya yayıldığı uzun zamandır kabul gören bir teori.

ALTININ EVRENDEKİ YOLCULUĞU HALA TAM NET DEĞİL

Ancak demirden bile daha ağır olan altının nasıl bu kadar yaygınlaştığı konusu gizemini sürdürüyor. Araştırmanın başyazarı ve Columbia Üniversitesi doktora öğrencisi Anirudh Patel, bu sorunun evrendeki karmaşık maddelerin kökenini anlamak açısından hayati olduğunu belirterek, “Bu, evrenin nasıl şekillendiğini anlamak adına temel bir soru” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.