TUSAŞ’tan üretim hamlesi: 10 yılda 500 KAAN, 600 ANKA, 350 ATAK geliyor

TUSAŞ’tan üretim hamlesi: 10 yılda 500 KAAN, 600 ANKA, 350 ATAK geliyor
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), önümüzdeki 10 yıla yönelik üretim hedeflerini kamuoyuyla paylaştı.

TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu, 2034 yılına kadar 500 KAAN, 350'den fazla ATAK ve GÖKBEY ile birlikte yaklaşık 600 ANKA üretmeyi planladıklarını bildirdi. Bu hedefler, şirketin bugüne kadar yürüttüğü üretim süreçlerinin çok daha ötesine geçeceğini gösteriyor.

Demiroğlu, TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerinde düzenlediği basın toplantısında projeksiyonlarını ve ürün geliştirme süreçlerini detaylarıyla anlattı.

NATO HEDEFİ

Demiroğlu, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 16 adet HÜRJET siparişi aldıklarını, ilk teslimatın ise 2027 başında yapılmasının planlandığını söyledi. Ayrıca İspanya ile yapılan iş birliğinin önemine dikkat çekerek, HÜRJET’in NATO'nun eğitim uçağı olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

ANKA-3, YERLİ İHA’LAR ARASINDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLATIYOR

ANKA-3’ün Türkiye'nin iç silah yuvasından mühimmat atabilen ilk yerli İHA'sı olduğunu belirten Demiroğlu, iki prototipin tamamlanmasının ardından 2026’da seri üretime geçileceğini ve ilk teslimatların 2027 yılında yapılacağını açıkladı.

KAAN’A İLGİ ARTIYOR

Demiroğlu, milli muharip uçak KAAN’a başta Suudi Arabistan ve Endonezya olmak üzere birçok ülkeden ilginin arttığını söyledi. KAAN’ın ilk üç prototipinin 2025-2026 yıllarında uçması planlanıyor. 2028’in sonunda ise Türk Hava Kuvvetlerine teslimatların başlaması öngörülüyor.

YERLİ MOTOR PD170 İLE 40 BİN FİT BAŞARISI

ANKA ve AKSUNGUR gibi insansız hava araçlarında kullanılan yerli PD170 motorunun 40 bin fit irtifaya ulaştığını kaydeden Demiroğlu, “Dizel motorla bu seviyeye çıkmak dünya çapında önemli bir mühendislik başarısıdır” dedi.

2034’TE 12 MİLYAR DOLAR HEDEF

2024 yılı için 4,3 milyar dolar ciro hedefi belirleyen TUSAŞ, 2034’e kadar bu rakamı 12 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyor. Demiroğlu, Cezayir, Suudi Arabistan, Nijerya ve Brezilya gibi pazarlarda ofis açmak için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

“HER UÇAKTA TUSAŞ İMZASI VAR”

Boeing ve Airbus gibi dünya devlerine parça tedariki sağladıklarını söyleyen Demiroğlu, “400’ün üzerinde ileri teknoloji üretim tezgahıyla dünya havacılığına katkı sağlıyoruz” dedi.

TUSAŞ’ın 125 millileştirme projesini tamamladığını aktaran Demiroğlu, 330’dan fazla projenin ise devam ettiğini vurguladı. Bu çalışmaların Türkiye ekonomisine yıllık 1 milyar dolarlık katkı sağlayacağı ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.