Türkiye'nin ilk takım uydu projesi fırlatma için yola çıktı

Türkiye'nin ilk takım uydu projesi fırlatma için yola çıktı
Türkiye, iletişim olanaklarını çeşitli sektörlerde artıracak olan ilk takım uydu projesi için hazırlıklarını tamamladı. İlk 4 uydunun fırlatılması amacıyla ABD'ye gönderildi.

Türkiye ilk takım uydularını uzaya fırlatmaya hazırlanıyor. Birçok sektör açısından haberleşme olanaklarını artıracak takım uydu projesi ilk 4 uyduluk partisi fırlatma için ABD'ye gönderildi.

Plan-S Sistem Mühendisliği Müdürü Gökmen Cengiz, takım uydular üzerine yaptıkları çalışmaların iki buçuk yıl önce başladığını açıkladı. Cengiz, ilk dört uydunun gönderilmesinin öncelikli hedefleri olduğunu belirterek, "İlk aşamada bir haberleşme takım uydusuyla hizmet sunmayı amaçladık. Dar bant haberleşme alanında aktif olmayı planladık ve burası bizim başlangıç noktamız oldu," dedi.

UZAY ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ İLERLEMELER KAYDEDİLDİ

Takım uydu konsepti kapsamında çok sayıda uydu üretmek gerektiğine dikkat çeken Cengiz AA muhabirine yaptığı açıklamada, seri üretime geçerek bu uyduları hızlı bir şekilde yapmaları gerektiğini belirtti. Uzay çalışmalarında önemli ilerlemeler kaydettiklerini ve global hedeflere sahip bir Türk şirketi olarak bu hızı yakalamak istediklerini ifade etti. 

Cengiz, "Bu uyduların tüm alt birimlerini kendimiz yapmak istiyorduk. Bu süreçte 5 test uydusu gönderdik ve her bir test uydusuna yeni birim ekleyerek uzayda test ettik. IoT alanında takım uydular geliştiriyoruz ve yer istasyonları kurarak konsept çalışmalar yapmamız gerekti. Kendi geliştirdiğimiz dalga şekillerini test ettik ve uydular arası haberleşme sağladık. Bu 4 uyduyla artık hazırsız," diye konuştu.

SPACE X'İN KABUL SÜRECİ TAMAMLANDI

Cengiz, uyduları fırlatacak olan SpaceX'in kabul süreçlerinin tamamlandığını ve uyduların ABD'ye gönderildiğini söyledi. Uyduların rokete entegre edilip iki ay içinde fırlatılacağını belirtti. Bu kapsamda, ikinci dört uydu için çalışmaların başladığını ifade belirterek, "Muhtemelen ilk dört uydu giderken biz ikinci grubu da göndermiş olacağız," dedi. 

Gelecek planlarına değinen Cengiz, uydu sayısını artırarak haberleşmenin hızını ve sürekliliğini sağlamayı amaçladıklarını, ayrıca yer istasyonlarını dünya genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini vurguladı. "2025 itibarıyla genişleme operasyonlarına geçeceğiz," diyerek, uydu fırlatma trafiğinin yoğunlaşacağını ve uzaydan haberleşmenin kritik önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Cengiz, uyduların en az 5 yıl görev yapmasını beklediklerini belirterek, bu teknolojilerin enerji, tarım, lojistik ve havacılık gibi birçok alanda kullanılabileceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.