Satürn’de gizemli parlama: Tarihi bir çarpışmanın ilk görsel kanıtı olabilir
5 Temmuz 2025 sabahı, Satürn’ün sol bölgesinde kısa süreli bir ışık parlaması kaydedildi. Eğer bu gözlem doğrulanırsa, dev gaz gezegeninde meydana gelen bir çarpmanın ilk kez video ile belgelenmiş olması açısından tarihî bir gelişmeye işaret edecek.
Görüntüler, amatör gökbilimci Mario Rana tarafından kaydedilirken, olay ilk olarak Planetary Virtual Observatory & Laboratory (PVOL) tarafından duyuruldu. PVOL, görüntülerde birkaç karede olası bir çarpma izi bulunduğunu açıkladı ve gözlemin henüz doğrulanmadığını belirtti.
SATÜRN VE ÇARPIŞMA OLASILIĞI
Tıpkı Jüpiter gibi büyük kütleli bir gaz devi olan Satürn, göktaşı ve asteroid çarpmalarına oldukça açık bir gezegen olarak biliniyor. Ancak hidrojen ve helyumdan oluşan dış atmosferi nedeniyle bu tür çarpışmalar gözle görülür izler bırakmıyor. Katı yüzeyi olmayan bu gezegende çarpışma sonrası oluşan etkiler hızla dağılabiliyor.
Bilimsel modellere göre, çapı 1 kilometreyi aşan gökcisimlerinin Satürn’e çarpma ihtimali yılda yaklaşık 0.0032, yani ortalama her 3 yılda bir. Daha küçük parçaların çarpışmaları ise çok daha sık gerçekleşiyor. NASA’nın Cassini görevi sırasında, bu çarpışmaların gezegenin halkalarında dalgalanmalara neden olduğu saptanmıştı.
Cassini proje bilimcilerinden Linda Spilker, 2013 yılında yaptığı bir açıklamada, “Satürn’deki küçük çarpışma oranlarının Dünya’yla benzerlik göstermesi oldukça heyecan verici” ifadelerini kullanmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.