Nvidia CEO’su Huang: Çin, Amerikan çiplerine muhtaç değil
Geçtiğimiz hafta 4 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşarak teknoloji dünyasında bir ilke imza atan Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, Çin’in Amerikan çiplerine bağımlı olmadığı yönünde dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
CNN’e konuşan Huang, “Çin, Amerikan teknolojilerine güvenemez çünkü bu teknolojiler her an kısıtlanabilir,” dedi. Çin'in, yüzlerce süper bilgisayarı ve ciddi hesaplama gücü sayesinde Amerikan yarı iletkenlerine ihtiyaç duymadan askerî yapay zekâ sistemlerini geliştirdiğini belirtti.
"KAZANAN KİM OLACAK" SORUSUNA YANIT
Küresel yapay zekâ rekabeti konusunda ise Huang, sohbet botunun Çin menşeili mi Amerikan mı olduğunun ikinci planda olduğunu vurguladı:
“Asıl önemli olan, Amerikalıların bilişim teknolojisinde en iyisi olma kararlılığı. Bu, Amerikan ruhunun bir parçası.”
TRUMP’IN TARİFE POLİTİKALARINA ELEŞTİRİ
ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel gümrük tarifelerine de değinen Huang, bu adımları “taktiksel” olarak nitelendirdi. Amerikan yazılım altyapısına dünya genelinde –özellikle Çin’deki– bağımlılığın artırılması hedefiyle bu tür kısıtlamaların çeliştiğini savundu.
Huang, Çin’e teknoloji ihracatını engelleme çabalarını, Çin’in ABD’ye yönelik nadir toprak elementi ihracat yasağına benzetti. Bu yasağın, ABD’yi kendi alternatiflerini geliştirmeye ittiğini ifade etti. Bilindiği gibi, bu mineraller Nvidia’nın ürettiği çiplerin ana bileşenleri arasında yer alıyor.
TRUMP’TAN TİCARET MESAJLARI
Trump yönetimi şimdilik yarı iletken ürünleri 4 Temmuz’da yürürlüğe giren “Kurtuluş Günü Tarifeleri” kapsamı dışında bıraktı. Ancak Trump, bu ürünlerin de vergiye tabi tutulabileceğini birçok kez dile getirdi.
Bugün Çin, ABD menşeli ürünlerde yüzde 30 oranında vergi uygularken, Trump yönetiminin yıl başında önerdiği yüzde 125’lik tarife tehdidi küresel teknoloji sektöründe endişeyle karşılanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.