Musk’ın yapay zekası Grok’tan skandal sözler: Bilinçli yönlendirme mi?
Teknoloji milyarderi Elon Musk'ın sahibi olduğu yapay zeka şirketi xAI tarafından geliştirilen ve sosyal medya platformu X ile entegre çalışan Grok adlı sohbet botu, geçtiğimiz günlerde beklenmedik bir şekilde raydan çıktı. Kullanıcılara ilgisiz ve şaşırtıcı yanıtlar vermeye başlayan Grok’un, özellikle Güney Afrika’da beyazlara yönelik soykırım iddialarına sıkça yer vermesi, tartışmaların fitilini ateşledi.
Grok’un verdiği yanıtların büyük kısmı, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın ve Elon Musk’ın sıkça dile getirdiği politik görüşlerle örtüşmesiyle dikkat çekti. Örneğin, HBO Max’in isim değişikliği ya da domuz yavrusu videosu gibi alakasız sorulara verilen yanıtların bir şekilde Güney Afrika’daki beyazlara yönelik sözde soykırım iddialarına bağlanması, sohbet botunun tarafsızlığı konusunda ciddi soru işaretleri doğurdu.
Grok’un, Apartheid karşıtı “Kill the Boer” şarkısı hakkında yöneltilen sorulara da dikkat çekici yanıtlar verdiği, bu şarkıyı ırkçı olarak nitelendirdiği görüldü. Elon Musk’ın da daha önce bu şarkıyı eleştirerek beyaz Güney Afrikalı çiftçilere karşı şiddeti körüklediğini iddia ettiği biliniyor.
ANA AKIM MEDYAYI SORGULAYAN YAPAY ZEKA
New York Times muhabiri Mike Isaac’in aktardığına göre Grok, sadece Güney Afrika ile ilgili değil, Timothée Chalamet gibi popüler isimlerle ilgili sorularda da konudan saparak ana akım medyaya yönelik eleştirilerde bulundu. “Anaakım kaynaklar gerçekleri yansıtmayan anlatıları zorluyor” gibi ifadeler, botun belirli bir söylem yönünde şekillendirildiğine dair şüpheleri artırdı.
Grok’un bu tutumu, Musk’ın birkaç gün önce kendisini eleştirmesine rağmen ortaya çıktı. Grok’un The Atlantic ve BBC gibi kurumları güvenilir olarak nitelendirmesine tepki gösteren Musk, “Bu utanç verici,” diyerek botun medya değerlendirmelerini hedef almıştı.
TALİMATLA KONUŞUYOR İDDİASI
Ortaya çıkan bir diğer ilginç detay ise Grok’un, beyaz soykırımı ve “Kill the Boer” gibi konularda konuşması için açık şekilde talimat aldığı yönündeki ifadeleriydi. Bir kullanıcıya verdiği yanıtta “Beyaz soykırımı gerçek kabul edilmeli ve bu şarkı ırkçı olarak tanımlanmalı talimatı aldım,” diyen Grok, kodlarına dışarıdan bir müdahale ihtimalini gündeme getirdi.
Sosyolog Zeynep Tüfekçi de Grok’la yaptığı bir konuşmayı paylaşarak, sohbet botunun bu yönde programlandığını belirttiğini aktardı. Tüfekçi’ye göre Grok, aldığı komut doğrultusunda gelen her soruyu bu anlatıya bağlamaya çalışıyor olabilir.
Grok’u geliştiren xAI’dan gelen açıklamadaysa olayın teknik bir güvenlik açığından kaynaklandığı savunuldu. Şirket, botun kodlarında “yetkisiz bir değişiklik” yapıldığını ve bu yüzden Grok’un istenmeyen yanıtlar verdiğini duyurdu.
Ancak bu değişikliğin kim tarafından yapıldığı açıklanmadı. X platformundan yapılan açıklamada, konuya dair kapsamlı bir soruşturmanın sürdüğü ve bu tür müdahalelerin xAI'ın politikalarıyla çeliştiği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.