Microsoft’tan AB’ye veri güvencesi: Gerekirse mahkemeye gideriz
Microsoft Başkanı Brad Smith, Brüksel’de yaptığı açıklamada, Avrupa'daki müşteri verilerinin gizliliğini savunmak için ABD hükümetine karşı mahkemeye gitmekten çekinmeyeceklerini söyledi. Şirket, Avrupa'nın dijital egemenliğini ve güvenliğini korumak amacıyla beş kritik taahhütte bulundu.
VERİLERDEN BULUTA, REKABETTEN GÜVENLİĞE
Microsoft Başkanı Brad Smith’in açıklamasına göre Microsoft’un Avrupa’ya yönelik verdiği sözler şu alanları kapsıyor:
Veri Güvencesi: AB kamu veya kurumsal müşteri verilerine yönelik herhangi bir hükümet talebine, yasal gerekçesi varsa, mahkeme yoluyla karşı çıkılacak.
Yapay Zeka Ekosistemi: Avrupa merkezli ve yerel yasalarla uyumlu bir yapay zeka ağı kurulacak.
Avrupa Bulutu: Yerel firmalarla iş birliği içinde Avrupa içinde veri barındıran bulut sistemleri geliştirilecek.
Siber Güvenlik: AB’nin dijital altyapısı korunacak.
Rekabet Gücü: Açık kaynak dahil olmak üzere Avrupa’nın ekonomik rekabetçiliği desteklenecek.
"İHLAL EDERSEK TAZMİNAT ÖDERİZ"
Smith, şirketin AB yasalarını ihlal etmesi durumunda müşterilere tazminat ödemeyi taahhüt ettiklerini belirtti. Bu taahhüdü müşteri sözleşmelerine dahil ettiklerini de vurguladı. Ancak böyle bir ihlalin yaşanma olasılığının "çok düşük" olduğunu söyledi.
GEÇMİŞTEKİ DAVA TECRÜBESİ ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Microsoft geçmişte, hem Obama hem de ilk Trump yönetimine karşı ABD hükümetinin veri taleplerine karşı çıkmış ve dava açmıştı. Smith, bu deneyimlerin, şirketin bugün neden daha kararlı ve farklı bir yaklaşım benimsediğini gösterdiğini söyledi.
Smith’in açıklamaları, Meta ve X gibi bazı şirketlerin AB’nin Dijital Hizmetler Yasası ve Yapay Zeka Yasası’na yönelik eleştirilerini artırdığı bir dönemde geldi. Bu şirketler, düzenlemelerin yenilikleri engellediğini savunuyor.
AB-ABD GERİLİMİ: GÜMRÜK SAVAŞLARI KAPIDA MI?
Ursula von der Leyen, ABD ile devam eden ticaret müzakerelerinin çökmesi durumunda, ABD hizmetlerine gümrük vergisi uygulanabileceğini duyurdu. Bu açıklama, ABD'nin teknoloji devlerini hedef alan bir ticaret savaşı olasılığını da gündeme taşıdı.
Smith, dijital hizmetlerin bu tür siyasi ve ticari gerilimlerin ortasında kalması halinde, Microsoft’un müşterilerine destek sağlamaya odaklanacağını ve şirketin "aklın sesi" olmayı sürdüreceğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.