İsrail’e yapay zeka desteği: Microsoft ve OpenAI’nin rolü ortaya çıktı

İsrail’e yapay zeka desteği: Microsoft ve OpenAI’nin rolü ortaya çıktı
İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarında kullandığı yapay zeka sistemleri sivil ölümlere neden oldu. Associated Press’in araştırmasına göre, Microsoft ve OpenAI altyapısı bu süreçte aktif olarak kullanıldı.

Gazze’ye yönelik saldırılarında yapay zeka destekli sistemler kullandığı ortaya çıkan İsrail, "Habsora", "Lavender" ve "Where is Daddy?" isimli teknolojilerle sivilleri "gözetledi ve hedef aldı."

AP tarafından yürütülen araştırmada, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana süren saldırılarında Microsoft ve OpenAI sistemlerinden destek aldığı belirlendi.

YAPAY ZEKA SİSTEMLERİNİN HATALARI SİVİLLERİ ÖLÜME GÖTÜRDÜ

İsrail ordusunun yapay zeka destekli sistemleri, "sivil ve askeri hedef ayrımı yapmadığı" ve "savaş suçu ihtiva ettiği" gerekçesiyle eleştiriliyor. Yetkililer, bu sistemlerin hata yapmasının kaçınılmaz olduğunu ve bu hataların "haksız ölümlere" sebep olabileceğini vurguluyor.

İSRAİL ORDUSU, MICROSOFT VERİLERİYLE KİTLESEL GÖZETLEME YAPIYOR

AP'ye konuşan bir İsrailli istihbarat yetkilisine göre, İsrail ordusu Microsoft Azure’u kullanarak "kitlesel gözetleme" yapıyor. Telefon görüşmeleri, mesajlar ve ses kayıtları yapay zeka tarafından yazıya dökülerek analiz ediliyor.

Azure, büyük metin yığınlarında kelime arayarak konuşmalardan alınan bilgilerle hedef tespiti yapıyor. Bu sistemle, "birbirlerine yol tarifi veren kişilerin" bile konumlarının belirlenebildiği aktarıldı.

1000 LİSE ÖĞRENCİSİ 'POTANSİYEL MİLİTAN' OLARAK ETİKETLENDİ

AP’nin elde ettiği verilere göre, İsrail ordusu, OpenAI modellerini "yoğun" bir şekilde kullanıyor. Yapay zeka tarafından yapılan çeviri hataları ve yanlış yorumlamalar, sivillerin "hedef" olarak işaretlenmesine neden oluyor.

Bir İsrailli yetkili, sistemin 1000 lise öğrencisini yanlışlıkla "potansiyel militan" olarak tanımladığını belirtti. Ayrıca, yapay zekanın Hamas ile bağlantısı olmayan kişilerin evlerini hedef gösterebileceği uyarısında bulundu.

İSRAİL ORDUSUNUN YAPAY ZEKA KULLANIMI 200 KAT ARTTI

Araştırmaya göre, 7 Ekim saldırılarından sonra İsrail ordusunun Microsoft ve OpenAI sistemlerini kullanımı Mart 2024 itibarıyla 200 kat arttı.

Microsoft sunucularında depolanan veri miktarı Mart-Temmuz 2024'te iki katına çıkarak 13,6 petabaytı aştı. OpenAI’ın eski kıdemli yetkililerinden Heidy Khlaaf, "Bu, ticari yapay zeka modellerinin doğrudan savaşta kullanıldığına dair aldığımız ilk teyit." ifadesini kullandı.

MICROSOFT VE İSRAİL ORDUSU ARASINDAKİ

AP tarafından incelenen belgelere göre, Microsoft ve İsrail Savunma Bakanlığı arasında 2021 yılında 133 milyon dolar değerinde üç yıllık bir sözleşme imzalandı. Böylece İsrail, ABD’den sonra Microsoft’un en büyük ikinci askeri müşterisi oldu.

7 Ekim’den yaklaşık iki hafta sonra İsrail ordusu, Microsoft Azure’dan teknik destek talebinde bulundu. Bu talepte, “Herhangi bir kesintinin 'hayat kurtarıcı sistemler' üzerinde doğrudan etkisi olacağı” belirtilerek planlanan bakım kesintilerinin ertelenmesi istendi.

AP'ye göre, Microsoft, 7 Ekim sonrası yaklaşık 10 ay boyunca İsrail ordusuna 130 teknik destek talebine yanıt verdi. Şirketin Tel Aviv dışında yüksek güvenlikli iki veri merkezi bulunuyor ve Tel Aviv yakınlarındaki Herzliya kentinde 46 bin metrekarelik bir kampüs işletiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.