Dünyanın ilk yapay zeka doktor kliniği açıldı
Sağlık teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte yapay zekâ, tıp alanında daha etkin bir rol üstlenmeye başladı. Synyi AI tarafından geliştirilen bu sistem, yapay zekânın sağlık sektöründe insan doktorların yerini almaya başladığının sinyallerini veriyor.
HASTALARI MUAYENE EDİYOR, TEDAVİ PLANI OLUŞTURUYOR
Al-Ahsa bölgesinde, Almoosa Sağlık Grubu iş birliğiyle hayata geçirilen pilot proje kapsamında, "Dr. Hua" adı verilen sanal doktor hasta kabulüne başladı. Hastalar kliniğe geldiklerinde ellerine verilen bir tablet aracılığıyla yapay zekâ doktorla etkileşime geçiyor. Dr. Hua, hastalara sorular yöneltiyor, fotoğraf çekerek verileri analiz ediyor ve teşhisin ardından tedavi sürecini planlıyor.
Yapay zekâ, aynı zamanda X-ray görüntüleri ve EKG verileri gibi klinik bilgileri de değerlendirerek daha kapsamlı bir analiz sunuyor. Tedavi süreci, güvenlik amacıyla hâlâ bir insan doktorun onayından geçiyor. Ayrıca klinikte acil müdahale durumları için fiziksel olarak hazır bulunan doktorlar da görev yapıyor.
DÜŞÜK HATA ORANI VE GENİŞLEME PLANLARI
Synyi AI’ın yürüttüğü testlerde sistemin hata oranının %0.3’ün altında olduğu bildirildi. Klinik şu ana kadar birkaç düzine hastayı ücretsiz olarak kabul etti. Pilot uygulama süresince tüm muayenelerde insan doktorların da süreci takip ettiği ifade edildi. Şirketin, gerekli resmî izinleri 18 ay içerisinde almayı planladığı aktarıldı.
Şu an için Dr. Hua’nın teşhis kapasitesi yaklaşık 30 solunum yolu hastalığı ile sınırlı. Ancak önümüzdeki yıl bu sayının dermatoloji ve sindirim sistemi hastalıklarını da kapsayacak şekilde 50’ye çıkarılması hedefleniyor. Synyi AI ayrıca, kısa süre içinde Suudi Arabistan genelinde yeni yapay zekâ klinikleri açmayı planlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.