Deepfake teknolojisi siber güvenliği tehdit ediyor: Karşınızdaki gerçek mi sahte mi anlamıyorsunuz

Deepfake teknolojisi siber güvenliği tehdit ediyor: Karşınızdaki gerçek mi sahte mi anlamıyorsunuz
Yapay zeka destekli deepfake teknolojisi, ses ve görüntüleri gerçeğe ayırt edilemeyecek şekilde manipüle ederek siber güvenlik alanında ciddi tehditler yaratıyor. Bu teknoloji, dolandırıcılıktan bilgi hırsızlığına kadar birçok risk barındırıyor.

Gerçek gibi görünen sahte görüntüler, güvenlik sistemlerini zorlamaya başladı. Siber Güvenlik Uzmanı Yağızhan Atmaca’ya göre, deepfake teknolojisi artık yalnızca eğlence amacıyla değil, aynı zamanda dolandırıcılık ve propaganda gibi amaçlarla da kullanılıyor.

Konuya ilişkin, “Bu teknolojinin tespit edilme oranı %70-80'i geçmiyor. Geri kalan yüzde ise tamamen manipülasyona açık” diyen Atmaca, bilinçlendirme kampanyalarının bu noktada en etkili savunma olabileceğine dikkat çekti.

BANKALARA “SAHTE MÜŞTERİ” UYARISI

Deepfake ile oluşturulan sahte videoların en çok bankacılık sistemlerini tehdit ettiğini belirten Atmaca, uzaktan müşteri kabul süreçlerinde sahte kimliklerle hesap açmanın mümkün hale geldiğini söyledi. “Sesinizin ya da yüzünüzün birebir taklidi yapılabiliyor. Bu teknolojiyle bankalar bile kandırılabiliyor” dedi.

MESAJLAŞMA UYGULAMALARINDA “KİMLİK” DÖNEMİ Mİ BAŞLIYOR?

Gelecekte WhatsApp ve Zoom gibi uygulamaların, kullanıcılarına kimlik doğrulama gibi ekstra güvenlik protokolleri uygulayabileceğini söyleyen Atmaca, “Bir sabah Zoom sizden kimlik kartınızı isteyebilir. Başta garip gelse de bu tür önlemler deepfake tehdidine karşı şart hale geliyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.