Çin, deniz üzerinden 4 uyduyu uzaya gönderdi
Xinhua haber ajansının aktardığına göre, “Tiençi” sınıfına ait internet iletişim uyduları, ülkenin kuzeyinde yer alan Şandong eyaleti açıklarından uzaya gönderildi. Fırlatma işleminde, CERES-1 roketinin geliştirilmiş modeli olan "1S-Y5" kullanıldı.
Bu fırlatma, CERES-1 ile gerçekleştirilen toplamda 19’uncu, deniz üstünden yapılan ise 3’üncü başarılı görev olarak kayıtlara geçti.
Alçak Yer Yörüngesi’ne yerleştirilen Tiençi-16, 17, 18 ve 20 adlı uyduların, nesnelerin interneti teknolojileri için küresel veri hizmeti sunması planlanıyor. Guodian Gaoke şirketinin üretimini gerçekleştirdiği uydular, 37 parçadan oluşacak bir ağın parçası olacak ve tamamı yörüngeye yerleştirildiğinde kısa süre içinde hizmete başlaması hedefleniyor.
ÖZEL SEKTÖRDEN İLK DENİZ ÜSTÜ FIRLATMA
CERES-1 roketini geliştiren Galactic Energy, 6 Eylül 2023 tarihinde yine deniz platformundan fırlattığı dört Tiençi uydusuyla bu başarıyı elde eden ilk özel şirket olmuştu.
Yaklaşık 19 metre uzunluğunda ve 1,4 metre çapındaki CERES-1 roketi, Alçak Yer Yörüngesi’ne 500 kilograma, Güneş Eş Zamanlı Yörünge’ye ise 300 kilograma kadar yük taşıyabiliyor.
Çin’in uzay programında ana taşıyıcı olarak genellikle devlete bağlı Çin Uzay Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Şirketi (CASC) tarafından geliştirilen Long March (Uzun Yürüyüş) roketleri kullanılıyor.
Ancak son yıllarda küresel ölçekte artan özel sektör ilgisine paralel olarak Çin yönetimi de uzay alanındaki özel girişimleri destekleme eğilimi gösteriyor. Galactic Energy dışında Çin merkezli i-Space (SQX-1Y1), Space Pioneer (TL-2 Y1), Landspace (ZQ-2) ve Orienspace (Gravity-1) gibi özel şirketler de çeşitli roketlerle fırlatma faaliyetlerini sürdürüyor.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.