İmamoğlu'nun diploma soruşturmasını etkileyecek AYM kararı
AYM, Gürcistan'dan yatay geçiş yaparak Süleyman Demirel Üniversitesi'ne kabul edilen ve zorunlu seminer dersini almadan doktora yeterlilik sınavına girip mezun olan bir kişinin diplomasının iptal edilmesini, eğitim hakkının ihlali olarak değerlendirdi.
Bu karar, İmamoğlu'nun diplomasıyla ilgili yaşanan süreç için önemli teşkil ediyor.
İPTAL KARARI İDARENİN TUTARLILIĞI İLE ÇELİŞTİ
Anayasa Mahkemesi, 20 Şubat 2024 tarihli kararında, idarenin de yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle sürecin yalnızca öğrenciye mal edilemeyeceğini vurguladı. Kararda, "Doktora yeterlilik sınavına katılma şartlarını taşımayan başvurucunun sınava kabul edilmesinde idarenin de sorumluluğu olduğu" belirtilerek, bir yıl sonra verilen iptal kararının idarenin tutarlılığı ile çeliştiği ifade edildi.
A.P. adlı başvurucu, 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksekokulu’ndan mezuniyetinin ardından, 2011 yılında Fatih Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalında yüksek lisans programını tamamladı. 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Gürcistan Uluslararası Karadeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora eğitimine başladı. 2012-2013 akademik yılında ise Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne yatay geçiş yaptı.
MEZUNİYETİNİN İPTALİ
7 Mayıs 2015'te doktora eğitimini tamamlayarak mezun olan A.P., Ardahan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu’nda öğretim üyeliğine başladı. Ancak 2016 yılında, Gürcistan’dan yapılan yatay geçişlerin mevzuata uygunluğunun araştırılması sonucunda, A.P.’nin doktora yeterlilik sınavına girme şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle, 11 Mayıs 2016 tarihinde mezuniyetinin iptaline karar verildi.
YÖNETMELİKTE SEMİNER DERSİ ZORUNLULUĞU BULUNMUYORDU
A.P., geçerli Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’ne dayanarak seminer dersinin zorunlu olmadığını ve üniversitenin iç yönetmeliğinin öğrencilere daha kısıtlayıcı hükümler getiremeyeceğini savunarak iptal kararına karşı dava açtı. Ancak mahkeme, idarenin işleminde hukuka aykırılık bulunmadığına hükmetmiş ve karar, Konya Bölge İdare Mahkemesi ile Danıştay 8. Dairesi tarafından da onandı.
Sonrasında, A.P., eğitim hakkının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu ve 18 Ekim 2023 tarihinde Anayasa Mahkemesi, başvurucuyu haklı bularak eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
"İPTAL KARARI HUKUKA AYKIRI"
Anayasa Mahkemesi, verdiği kararda şu hususlara dikkat çekti:
Öğrencilerin yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiği, ancak seminer dersine katılmadan sınavı geçme durumuna idarenin de göz yumması nedeniyle, hatanın tamamen öğrenciye atfedilemeyeceği ifade edildi.
Ayrıca, iyi yönetişim ilkesine değinilerek, kamu otoritelerinin tutarlı, zamanında ve hukuka uygun bir şekilde hareket etmesinin önemine vurgu yapıldı.
İdarenin, yaptığı hatalı işlemlerden sorumlu olduğu ve sürecin başından itibaren yanlış bir şekilde yönetildiği belirtildi. Son olarak, diplomanın iptal edilmesinin eğitim hakkına orantısız bir müdahale olduğu ve öğrencinin mağdur edildiği vurgulandı.
Kaynak:T24
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.