Belirti göstermeyen tehlike: Hepatit B'den yılda 1 milyon can alıyor

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, Hepatit B enfeksiyonu hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kronik Hepatit B’nin bir ömür boyu sürebileceğine dikkat çeken Dr. Ecemiş, "Virüsle kronik olarak enfekte olan kişilerde ilerleyen yaşlarda siroz veya karaciğer kanseri gelişme riski artmaktadır" dedi.

HEPATİT B KARACİĞERDE HASARA YOL AÇIYOR
Hepatit B’nin en yaygın karaciğer enfeksiyonuna neden olan virüslerden biri olduğunu belirten Dr. Ecemiş, "Hepatit B virüsü (HBV) karaciğerde ciddi hasarlara yol açabilir. Virüs, kan, korunmasız cinsel ilişki, ortak enjeksiyon iğnesi kullanımı veya enfekte bir anneden bebeğe geçiş yoluyla bulaşır. Yetişkinlerin çoğu bu virüsten tamamen kurtulabilse de, bebekler ve küçük çocukların büyük bir kısmında enfeksiyon kalıcı hale gelmektedir" ifadelerini kullandı.

HEPATİT B ÇOĞU KİŞİDE BELİRTİ VERMEZ
Dünyada 2 milyar insanın Hepatit B ile enfekte olduğu ve 400 milyon kişinin kronik Hepatit B hastası olduğu tahmin edilmektedir. Dr. Ecemiş, "Her yıl yaklaşık 1 milyon insan Hepatit B ve onun neden olduğu komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Enfekte olan kişilerin çoğu, taşıyıcı olduklarının farkında bile değildir. Virüs, kan ve vücut sıvıları yoluyla kişiden kişiye bulaşır" dedi.

DÜZENLİ HEKİM KONTROLÜ ŞART
Kan testlerinde 6 ay veya daha uzun süre Hepatit B pozitifliği tespit edilen kişilerin kronik Hepatit B hastası olarak değerlendirildiğini belirten Dr. Ecemiş, "Kronik Hepatit B, siroz ve karaciğer kanseri riskini artırabilir. Tedavi süreci, çeşitli kan testleri ve gerekirse karaciğer biyopsisi ile belirlenir. Tedavide kullanılan ilaçlar virüsü baskılayarak karaciğer hasarını azaltır, nadiren de olsa tamamen yok edebilir. Bu nedenle Hepatit B hastalarının düzenli olarak hekim kontrolünde olması büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.