Yurt dışına kaçırılmıştı: 2500 yıllık altın kolye Türk yetkililere iade edildi

Yurt dışına kaçırılmıştı: 2500 yıllık altın kolye Türk yetkililere iade edildi
Yurt dışına kaçırılan Lidya dönemine ait 2500 yıllık altın kolye, Türkiye’ye teslim edildi. ABD'nin Boston kentindeki bir müzede uzun yıllar sergilenen tarihi eser, Türkiye'nin Boston Başkonsolosluğu'nda düzenlenen resmi bir törenle Türk yetkililere iade edildi.

Manisa'nın Bintepeler bölgesinden yasa dışı yollarla kaçırılarak 1982'de ABD’ye götürülen ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nde sergilenen 2500 yıllık altın kolye, Türkiye’ye geri döndü. Boston Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, eseri müze görevlilerinden teslim aldı.

New Folder New Folder New Folder (3) Aa 35559399

Törene, Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Murat Uğurluoğlu, New York Kültür ve Tanıtma Ataşesi Hilal Demirel ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi yetkilileri katıldı. New York Kültür ve Tanıtma Ataşesi Hilal Demirel, kolyenin altın ve karnelyan taşlarından yapılmış nar şeklinde boncuklardan oluştuğunu ve milattan önce 6’ncı veya 5’inci yüzyıla tarihlendirildiğini belirtti.

New Folder New Folder New Folder (3) Aa 35559438

Demirel, "Günümüze kadar iyi korunmuş olan bu eser, Manisa Müzesi Müdürlüğü envanterinde kayıtlı Bintepeler nekropol alanından çıkan diğer eserlerle benzerlik göstermektedir" dedi.

New Folder New Folder New Folder (3) Aa 35559435

TARİHİ ESER YENİDEN TÜRKİYE’DE

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uzun süren titiz araştırmalar sonucunda, 1982 yılında Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nin koleksiyonuna dahil edilen bu değerli eserin, Manisa’nın Bintepeler nekropol alanından yasa dışı kazılarla çıkarıldığı ve yurt dışına kaçırıldığı tespit edildi. Bakanlık, eserin iadesi için geçen yıl Türkiye'nin Boston Başkonsolosluğu aracılığıyla müze yönetimiyle irtibata geçti. Müze, yapılan araştırmaların ardından eserin Türkiye'ye iadesini kabul etti.

New Folder New Folder New Folder (3) Aa 35559437

KÜLTÜREL MİRASI KORUMA ADIMI

Hilal Demirel, "Bu eserin iadesi, hem arkeolojik araştırmaların ilerlemesi hem de kültürel mirasımızın korunması açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir" diyerek, bu tür tarihi eserlerin ait oldukları topraklara geri dönmesinin önemini vurguladı.

New Folder New Folder New Folder (3) Aa 35559444

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.