Ukrayna’nın Eurovision kraliçesi Ruslana: Rusya’nın dönüşü mümkün değil

Ukrayna’nın Eurovision kraliçesi Ruslana: Rusya’nın dönüşü mümkün değil
2004’te Eurovision zaferiyle dünya sahnesine çıkan Ruslana, hem müzik hem direnişle adını tarihe yazdırdı. Ünlü sanatçı, “Eurovision müziğin ve dostluğun sahnesi olmalı, Rusya’ya yer yok” diyor.

2004’te “Wild Dances” şarkısıyla Eurovision’u kazanan Ukraynalı sanatçı Ruslana Lyzhychko, sadece sahnede değil, sokakta da bir direniş sembolüne dönüştü. Euronews'e konuşan sanatçı, hem kariyerinin dönüm noktalarını hem de Rusya’nın Eurovision’dan dışlanmasıyla ilgili düşüncelerini samimi bir dille paylaştı. Ruslana’ya göre Eurovision müziğin ve dostluğun sahnesi olmalı ve Rusya bu değerlere artık ait değil.

2003 yılının sonlarında Eurovision’da Ukrayna’yı temsil etme teklifi alan Ruslana, hiç düşünmeden kabul ettiğini söylüyor: “Hemen annemi aradım. ‘Eurovision’a gidiyorum’ dedim. O da ‘Kazanacaksın’ dedi.” Henüz ikinci kez yarışmaya katılan Ukrayna için her şey yeniydi. Ruslana, şarkıdan tanıtıma kadar tüm süreci eşiyle birlikte finanse ettiklerini belirtiyor: “Elimizdeki tüm parayı harcadık, ailemiz için büyük bir riskti.” Ancak İstanbul’daki sahnede sergilediği ateşli performansla yarışmayı kazanan Ruslana, bir gecede ülkesinin gururu oldu.

MÜZİKTEN MECLİSE: BEKLENMEDİK BİR DAVET

2006’da kariyeri farklı bir yola saptı. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, kendisini parlamentoya davet etti. “Ben bir müzisyenim” diyerek önce bu teklifi reddettiğini anlatan Ruslana, sonunda ülkesinin Avrupa entegrasyon sürecine katkı sağlamak adına kabul ettiğini belirtti.
Aktivist kimliğiyle 2004 Turuncu Devrimi’nde de rol alan sanatçı, siyaseti kısa bir dönem için deneyimledi.

MAIDAN BARİKATLARINDA BİR SANATÇI

2014’te Ukrayna’daki Onur Devrimi sırasında bir kez daha Maidan Meydanı’na dönen Ruslana, bu kez sadece bir aktivist değil, halkın sesi olarak ön saflardaydı.
Eurovision sahnesinden siyasi barikatlara uzanan yolculuğunda müziği hep merkezde tutan Ruslana, bu dönemin hayatındaki en zorlu ancak en anlamlı dönemlerden biri olduğunu vurguluyor.

Siyasetten uzak durmayı tercih eden sanatçı, Eurovision’un politikadan arındırılmış bir müzik sahnesi olması gerektiğini savunuyor. Ancak söz konusu Rusya olunca, “Rusya şehirleri yok ederken, masumları öldürürken müzikleri nasıl kabul edilebilir? Eurovision gerçek müzik ve dostluğu temsil ediyor. Rusya’ya burada yer yok. Açıkçası bir daha dönüp dönemeyeceğinden bile emin değilim.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.