Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2 Ağustos sabahı erişim engeli getirilen instagram'a erişim için birçok kullanıcı VPN (Sanal Özel Ağ) uygulamalarına yöneldi.
Türkiye'de 57 milyon 100 bin kullanıcı ile 5 .sırada olan instagrama erişim içn VPN uygulamalarına yönelen sosyal medya kullanıcılarını uzmanlar uyarıyor. Bu uygulamaların ciddi güvenlik açıkları ve riskler barındırdığını ifade eden Etik Hacker Tamer Şahin, “VPN’le bağlanmanın en büyük riski internet trafiğinin izlenmesi. Girdiğin bütün siteleri görebilir, şifreleri ele geçirebilirler. Kişisel bilgileri de ele geçirebilirler. Girdiğin sitelerin ve Google’da hangi aramaları yaptığını görebiliyor.
İnternet hayatını kontrol edebiliyor. Instagram’a girerken tüm verisini kaptıranlar var. VPN veri sızıntısı ‘200 milyon kullanıcının verileri sızdırıldı. İnternet geçmişi sızdırıldı’ diye lanse ediliyor. Çok iyi bir kâr var burda” ifadelerini kullandı.
Şahin uyarılarına şöyle devam etti:
“İnternette kullandığımız yazılımların içine yüklenmiş VPN’ler var, çok ucuz çünkü veri topluyor. Verileri de reklam verenlerle paylaşıp, satıp istatistiksel olarak kullanıyor, illegal yollarla değerlendiriyor. Güvenli ve hızlı olmayan ağlar bir süre sonra hackleniyor. Sonra bağlanan kişilerin gezdiği tüm internet sitelerini kaydettiği ortaya çıkıyor. Siz Instagram’a girmek için VPN yüklüyorsunuz ama o VPN açık kaldığı zaman internet bankacılığı, e-Devlet’e bağlandığınızda kişisel bilgilerinizden olabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ise riskleri ve sorunları dört maddede şöyle sıraladı:
“Gizlilik sorunları: Ücretsiz veya güvenilir olmayan VPN sağlayıcıları, verilerinizi toplayabilir ve 3. şahıslarla paylaşabilir. Bu durum, kişisel bilgilerinizin kötüye kullanılmasına yol açabilir.
Güvenlik açığı: Kötü amaçlı yazılımlar içeren VPN uygulamaları, cihazınıza bulaşabilir ve verilerinizi çalabilir.
Yavaş bağlantı: Bazı VPN’ler, internet bağlantınızı yavaşlatabilir ve Instagram deneyiminizi olumsuz etkileyebilir.
Hukuki sorunlar: Bazı ülkelerde VPN kullanımı yasal sınırlamalara tabi olabilir.”
Gazete Duvarı'ın haberine göre,
Tamer Şahin, “Uygulama mağazalarına şu an baktığımızda Android’de ve İOS’ta bir anda oyun yerine VPN yazılımlarının ilk 10’a girdiğini gördük. Şu anda verileri ele geçirmek için büyük yarış var” dedi. Şahin, ayrıca gizli servislerin de guvenilir yazılımları ürettiklerini, yaydıklarını ve ücretsiz kuran kişilerin internet trafiğini takip ettiğini belirtti.