Yoshinori Moriwaki'den canlı yayında İstanbul depremi için yeni uyarı: Büyük deprem riski var
Dün Silivri açıklarında ve Marmara Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara bölgesindeki deprem riskine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Moriwaki, "İstanbul için 30 yıl içinde büyük bir depremin olasılığı yüzde 60. Artçı sarsıntılar bir hafta sürebilir, dikkatli olunmalı" dedi.
Dün gerçekleşen ve vatandaşların panik olduğu depremin Silivri açıklarında ve Orta Marmara Çukuru’nda meydana geldiğini belirten Moriwaki, "Bu deprem kısa sürdü ama etkisi büyüktü. Kuzey kolda yer alan Avcılar ve Büyükçekmece gibi bölgeler depremi Silivri’den daha fazla hissetti. Anadolu yakası yumuşak zeminli olduğu için burada da hissedildi. Ben Tuzla’da oturuyorum, oldukça sarsıldık" ifadelerini kullandı.
Marmara’nın güney kolundaki gecikmeyi aktararak, “Güney kol Düzce'den başlayıp Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’ye uzanıyor. Bu bölgede 100 yılda bir büyük deprem yaşanıyor. Ancak şu an 200 yıllık bir gecikme söz konusu. Yani zamanını doldurdu diyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.
"YEŞİLKÖY, AVCILAR, BÜYÜKÇEKMECE GİBİ DENİZE YAKIN BÖLGELERDE ZEMİN YUMUŞAK"
En kritik unsurun zemin olduğunu vurgulayan Moriwaki, “Deprem merkezine olan uzaklıktan ziyade, binanın bulunduğu zeminin niteliği önemlidir. Yeşilköy, Avcılar, Büyükçekmece gibi denize yakın bölgelerde zemin yumuşak. Bu büyük bir sıkıntı. Öte yandan Taksim gibi bölgelerde binalar kötü olsa da zeminin sağlam olması bir avantajdır” dedi.
MARMARA’DA TSUNAMİ RİSKİ DE VAR
Moriwaki, Marmara Denizi’nde tsunami ihtimaline de işaret ederek “Marmara’da tsunami riski bulunuyor. Bu nedenle denize yakın ve yumuşak zeminli bölgelerde yapılaşmaya çok dikkat edilmeli.” açıklamalarında bulundu.
Ege için de uyaran Moriwaki, “Ege’deki fay hatları ince ve kısa, bu nedenle depremler çok yıkıcı olmayabilir. Ancak komşu Yunanistan’da bu faylar 7 büyüklüğünde deprem üretebiliyor. Doğu Anadolu'da da aktif fay hatları bulunuyor ve riskler biliniyor” açıklamalarında bulundu.
"HASAR YÜZDE 70 ORANINDA AZALTILABİLİR"
Depremde hazırlığın çok önemli olduğunu ifade ederek, “Türkiye de Japonya gibi deprem ülkesi. Hazırlıklı olursanız, hasar yüzde 70 oranında azaltılabilir. Hem devlet hem de millet olarak bu bilinçle hareket edilmeli” dedi.
"BETON DÜŞSE BİLE O BOŞLUKTA HAYATTA KALABİLİRSİNİZ"
Türkiye’deki yapı stokuna da dikkat çeken Moriwaki şöyle dedi:
“Binaların yüzde 50’si kaçak ve kontrolsüz yapılar. Bu çok ciddi bir risk. Belediyeler ve merkezi yönetim bu duruma mutlaka eğilmeli. Deprem anında yaşam üçgeni oluşturmak çok önemli. Yatağın yanına uzanmak, üzerinize düşebilecek dolap gibi ağırlıklardan korunmanızı sağlar. Hatta beton düşse bile o boşlukta hayatta kalabilirsiniz.”
"BU KÜÇÜK HAZIRLIKLAR HAYAT KURTARIR"
Deprem sırasında yapılmaması gerekenleri de sıralayan Moriwaki şu ifadeleri kullandı:
“Merdivenlerden uzak durun, asla asansöre binmeyin. Ayağa kalkıp kaçmaya çalışmayın. İnsan, susuz 72 saat yaşayabilir. Yanınızda mutlaka su şişesi, küçük bir çikolata ve düdük olmalı. Suyu şişenin kapağıyla içmelisiniz, idareli kullanmalısınız. Bu küçük hazırlıklar hayat kurtarır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.