Vali Gül açıkladı: İstanbul’da suç oranları düştü, operasyonlar hızlandı!
İstanbul Valisi Davut Gül, yılın ilk 6 ayına ilişkin emniyet verilerini açıkladı. Vali Gül, boğulma vakalarının önüne geçmek için denetimlerin artırılmasına rağmen son bir ayda 42 boğulma vakası yaşandığını, 15 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Güvenlik güçlerinin çalışmaları sonucu suç oranlarında azalma gözlemlenirken, suçların aydınlatma oranı yüzde 99,4’e yükseldi. Silah ele geçirme ve organize suçlara yönelik operasyonlarda önemli artışlar kaydedildi. Narkotik suçlarla mücadelede ise ele geçirilen uyuşturucu miktarı ve yapılan operasyon sayısı ciddi şekilde arttı.
Eyüpsultan'da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde (AFAD) düzenlenen toplantıda konuşan Vali Gül, şunları söyledi:
"Ülkemizin huzur ve asayişinin sağlanmasında en temel unsur birlik ve beraberliktir. Toplumumuzun kadim değerlerine sahip çıkmak, aramıza nifak tohumları ekmek isteyenlere fırsat vermemek zorundayız. Bu anlayışla Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Bakanlıklarımız ve kurumlarımızla birlikte aziz milletimizin birlik ve huzurunu korumak en büyük gayemizdir."
Terör, asayiş, organize suçlar ve narkotik suçlarla mücadelede önemli yol kat ettiklerini vurgulayan Gül, "2025’in ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre kişilere karşı işlenen 8 temel suçta yüzde 9 azalma sağladık. Aydınlatma oranımız yüzde 99,4’e yükseldi. Mal varlığına yönelik suçlarda da yüzde 26 azalma ile birlikte aydınlatma oranı yüzde 90,4 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar İstanbul'un daha huzurlu ve güvenli hale geldiğinin göstergesidir. Uzun süredir aranan şahısların yakalanması da suç oranlarındaki düşüşü destekliyor." dedi.
Silah operasyonlarında artışa dikkat çeken Vali, "Bu yılın ilk 6 ayında 8 bin 323 ruhsatsız silah ele geçirdik. 8 bin 557 kişiyi yakaladık, tutuklamalar ise yüzde 123 arttı. Özellikle silahların yüzde 90’ından fazlası ruhsatsız. Ayrıca izinsiz günübirlik konut denetimlerimiz 20 kat arttı, ceza miktarı ise 59 kat yükseldi. Bu kapsamda 275 konuta toplam 78 milyon lira ceza uygulandı." ifadelerini kullandı.
Organize suç ve kaçakçılık operasyonlarının da arttığını belirten Gül, "Organize suça yönelik operasyonlarımız geçen seneye göre yüzde 32, suç çetesi çökertme oranımız ise yüzde 30 yükseldi. Kaçakçılık operasyonları ise yüzde 53 artarak 2 bin 269’a ulaştı. Sahte ve kaçak alkolle mücadelede ele geçen miktar üç katına çıktı. Böylece vergi kaybının önlenmesi 1 milyar 33 milyon lirayı buldu." diye konuştu.
Narkotikle mücadeleye değinen Vali, "Narkotik Vaka Analiz Sistemi (NARVAS) sayesinde operasyonlarımız ve yakalamalar arttı. Uyuşturucu hap ele geçirme miktarımız iki katına, kenevir ise yedi katına çıktı. Okullar çevresinde denetimlerimizi artırdık. ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projemizle bilinçlendirdiğimiz anne sayısı geçen yılın üç katına yükseldi. Bu mücadelede medyamıza, STK’lara, üniversitelere ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.
Siber suçlarla ilgili olarak da "Siber dünyada terör, yasa dışı bahis ve çocuk istismarı gibi suçlarla da mücadelemiz devam ediyor. İstanbul, gece gündüz uyanık bir şehir. Trafikte güvenlik ve düzen için 5 bin 245 personelimizle denetimlerimizi artırdık. Ölümlü trafik kazaları ve can kayıplarında düşüş var." ifadelerini kullandı.
Gül, trafik güvenliği için sürücülere de çağrıda bulunarak, "Lütfen trafik kurallarına uyalım, dikkatli olalım. Trafik kuralları hayat kurtarmak için var. Okul servisi denetimlerimiz yüzde 34, ticari taksi denetimlerimiz yüzde 24 arttı. Usulsüz çakar kullanımı hızla azaldı ve cezai işlemler devam edecek." dedi.
Ormanlık alanlarda alınan önlemler hakkında da bilgi veren Vali, "Havaların ısınmasıyla ormanlık alanlardaki tedbirleri sıkılaştırdık. 23 Haziran - 15 Ekim tarihleri arasında piknik alanları dışındaki ormanlık alanlara giriş ve ateş yakmak yasaklandı. Bu alanları 7/24 kontrol ediyoruz." şeklinde konuştu.
Boğulma vakalarına da değinen Gül, "Sahil ve plajlarda güvenliği artırmak için denetimleri artırdık. Ancak son bir ayda 42 boğulma vakası yaşandı, 15 vatandaşımızı kaybettik." dedi.
Çevre rahatsızlığına neden olan müzik yayınlarına karşı yaptırımlar hakkında da uyarıda bulunan Vali, "Toplu alanlarda yüksek sesle müzik yayını yapanlara Kabahatler Kanunu kapsamında para cezası uygulanacaktır. Kamusal alanlar herkesin yüksek sesle müzik yayını yapabileceği yerler değildir." ifadelerini kullandı.
Toplantıya, Vali Yardımcısı Nail Anlar, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız ile Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Serkan Tezel de katıldı.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.