'Takipsizlik' kararı verilmişti: Adalet Bakanlığı'ndan Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde kullanılan 'bıçak' için açıklama

'Takipsizlik' kararı verilmişti: Adalet Bakanlığı'ndan Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde kullanılan 'bıçak' için açıklama
Adalet Bakanlığı, 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi'nin öldürüldüğü bıçaklı saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul Kadıköy'de 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’nin bit pazarında uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin davada, olayda kullanılan bıçağın niteliğine yönelik tartışmalar üzerine Adalet Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Bakanlık, kamuoyunda gündeme gelen eleştirilere yanıt olarak yaptığı yazılı açıklamada, cinayette kullanılan bıçağın 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında “yasaklı bıçak” sayılmadığını bildirdi. Açıklamada, olayda kullanılan bıçağın ev tipi bir ekmek bıçağı olduğu vurgulanarak, “Bu tür bıçaklar yasa kapsamında suç teşkil etmez; ancak bir kişiye zarar vermek amacıyla kullanıldığında suç aleti sayılır,” denildi.

Suça sürüklenen çocuk B.B. hakkında, bıçağın yasaklı niteliği taşımaması nedeniyle “izinsiz bıçak bulundurma” suçundan takipsizlik kararı verildiği belirtildi. Karara yönelik kamuoyunda oluşan yanlış anlamalara açıklık getiren bakanlık, kullanılan her aletin eylem sırasında nasıl kullanıldığına göre değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Öncelikle uçun işlenmesi sırasında kullanılan bütün aletler silahtır. Örneğin bir kişi bir başkasına taş atsa, taşla yaralanma meydana gelse buradaki taş silah sayılır. Bu durum TCK’nın 6. maddesinde belirlenmiştir. Bunun dışında 6136 Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'un 4. maddesi suç unsuru sayılan silahları ihtiva eder. Bu kanuna göre bıçakların silah sayılabilmesi için belli bir ölçünün üzerinde olması gerekir. Aynı şekilde ateşli silahların da ruhsatsız olması, mermilerin de belli bir sayıda ele geçirilmiş olması gereklidir. Belli uzunluk ve şekildeki bıçakların suç teşkil etmesi hususu tamamen teknik bir konudur ve 6136 sayılı kanunda açıkça belirtilmiştir."

Ayrıca, 6136 sayılı kanunun 4. maddesi hatırlatılarak kama, hançer, sustalı çakı gibi özel nitelikteki aletlerin taşınmasının yasak olduğu ve bu tür aletlerin bulundurulmasının doğrudan suç sayıldığı ifade edildi.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.