Sisi'nin Türkiye ziyareti: Erdoğan mevkidaşını Rabia işaretiyle uğurladı
Türkiye ve Mısır arasında liderler düzeyindeki diplomatik ilişkiler olumlu seyrediyor. Mısır'da 2013 yılında Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin, Mısır'ın ilk kez seçimle başa gelen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı gerçekleştirdiği askeri darbe sonrası ilişkiler kopmuştu.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şubat ayında Mısır'ı ziyaretini takiben dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık etti.
KAHİRE DÖNÜM NOKTASI OLDU
Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Kahire'deki ilk temasın iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olduğunu kaydederken, "İş birliğimizi sanayi, ticaret, savunma, sağlık, çevre, enerji dahil her alanda ilerletme irademizi teyit ettik." şeklinde konuştu.
TİCARET HACMİNDE HEDEF 15 MİLYAR DOLAR
Doğal gaz ve nükleer enerji başta olmak üzere Mısır ile enerji alanındaki işbirliğini geliştirmek istediklerini vurgulayan Erdoğan, "Son 10 yılda Mısır'ın ilk 5 ticaret ortağı arasında yer almaya devam ettik. Ticaret hacmimizi önümüzdeki 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarma hedefimize doğru kararlı bir şekilde ilerliyoruz." dedi ve Türk iş insanlarının Mısır'daki yatırımlarının 3 milyar dolara yaklaştığını hatırlattı.
FİLİSTİN'DEKİ SOYKIRIM
Türkiye ve Mısır, İsrail'in soykırım savaşı sürdürdüğü Filistin için sesini yükseltebilecek iki önemli bölgesel güç. 7 Ekim 2023'ten bu yana 40 binden fazla Filistinlinin öldüğü savaş için Erdoğan, "Türkiye ve Mısır, Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahiptir. 11 aydır devam eden soykırımın sona ermesi kalıcı ateşkesin bir an evvel tesisi, insani yardımların engelsiz akışı önceliğimiz olmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Mısır olarak bir an önce acilen ateşkesin sağlanması, Batı Şeria'daki İsrail ihlallerinin son bulması ve Filistin'in 1967 sınırları içerisinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletini kurma haklarının bir an önce hayata geçirilmesini vurguladık." dedi.
'SURİYE KONUSU BM KARARLARIYLA ÇÖZÜLMELİ'
Suriye'de yaşanan krizin de son bulması konusunu ele aldıklarını ve Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden es-Sisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararları çerçevesinde Suriye'nin birliği, toprak bütünlüğü ve terörle mücadelesi bağlamında sorunun çözüme kavuşmasını arzuladıklarını vurguladı.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile ilişkilerin yeniden tesis edilebilmesi için Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesi şartını ileri sürüyor.
SİSİ VE RABİA İŞARETİ BİR ARADA
Diplomatik temasın son dakikalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı hareket ise dikkatlerden kaçmadı. Erdoğan, mevkidaşını, 2013’te Rabiatül Adevviye Meydanı’nda en az 900 Mursi destekçisi katledildikten sonra kullanmaya başladığı, "Tek Millet, Tek Vatan, Tek Bayrak, Tek Devlet" anlamına gelen Rabia işaretiyle uğurladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.