Silivri açıklarındaki fay hattı üzerine doğal gaz depolama alanı kuruldu iddiası: "Patlarsa atom bombası etkisi yapar"
23 Nisan’da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen 5.9’luk artçı sarsıntı, İstanbul genelinde büyük korkuya yol açtı. Ölümlü vaka yaşanmazken, 151 kişi yüksekten atlama nedeniyle yaralandı. Depremin ardından Marmara Denizi’ndeki doğal gaz depolama tesislerinin güvenliği yeniden tartışma konusu oldu.
DEPO FAY HATTININ ÜZERİNDE Mİ? ŞÜPHELER DERİNLEŞİYOR
Tele1’den Ersin Eroğlu’nun haberine göre, Silivri’ye yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan doğal gaz depolama tesislerinin, depremin meydana geldiği aktif fay hattı üzerinde inşa edildiği öne sürüldü. Bu iddia, uzmanlar ve kamuoyu tarafından ciddi endişeyle karşılandı.
"PATLARSA İSTANBUL’A ATOM BOMBASI DÜŞMÜŞ GİBİ OLUR"
Söz konusu tesislerde dört yıl önce çalıştığını belirten Gemi İnşaatı ve Makinaları Mühendisi Coşar Büyükdoğan, yaşanan tehlikeye dikkat çekti. Depolama alanında yazın ithal doğal gazın depolandığını, kışın ise İstanbul’a dağıtıldığını aktaran Büyükdoğan, şu ifadeleri kullandı:
"Burnumuzun dibinde bir bomba var gibi. Eğer burada bir patlama olursa, İstanbul’a atom bombası düşmüş gibi olur. Bu kadar tehlikeli bir yapı fay hattı yakınında olmamalı."
NACİ GÖRÜR: "DEPREMDE BASINÇ YIKICI ETKİ YARATIR"
Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından Prof. Dr. Naci Görür de doğal gaz deposunun fay hattına yakınlığının büyük risk taşıdığını vurguladı. Görür, bu tür yapılar için "zemin sıvılaşması" riskine dikkat çekti:
"Fayın çevresindeki 10 kilometrelik alan, depremden en çok etkilenen bölgedir. Bu yapıların gözenekli kayaçlara kurulu olması, deprem anında gözenek suyunun basıncı yüzeye iletmesiyle sıvılaşma riski doğurur. Deprem sırasında gazın yeryüzüne çıkıp patlama ihtimali çok yüksek."
"MARMARA DENİZİ DEPOLAMA İÇİN UYGUN DEĞİL"
Görür, daha önce Marmara Denizi'ne dalış yaparak bölgedeki su ve gaz çıkışlarını gözlemlediğini de açıkladı. Bu tür hareketliliklerin, yer altındaki çatlakları büyütebileceğini belirterek şunları söyledi:
"Marmara Denizi’nin altı çatlaklarla dolu. Deprem dalgaları bu boşluklara zarar verebilir. Gazın çıkışı yangınlara neden olabilir. Bu tarz depolama alanları, aktif fay hatlarının bu kadar yakınında asla bulunmamalı."
Kaynak:Tele1
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.