Şener Üşümezsoy riskli fayın hangisi olduğunu açıkladı: Depremler artçı mı büyük depreme hazırlık mı

Şener Üşümezsoy riskli fayın hangisi olduğunu açıkladı: Depremler artçı mı büyük depreme hazırlık mı
Marmara Denizi’nde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'da hissedildi. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kumburgaz Çukuru’nda devam eden fay yırtılmalarına dikkat çekerek, artçı sarsıntıların süreceği söyleyerek kırılmamış faya dikkat çekti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, saat 07.18’de merkez üssü Marmara Denizi olan 3.8 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Kandilli Rasathanesi ise, depremin büyüklüğünü 4.1 olarak açıkladı. Depremin, Büyükçekmece kıyılarına yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta ve yerin 6,84 kilometre derinliğinde gerçekleştiği bildirildi.

ÜŞÜMEZSOY: BU FAY HATLARI HÂLÂ RİSKLİ

23 Nisan’da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depreme dikkat çeken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yeni sarsıntının da bu sistemin devamı olduğunu belirtti. Kişisel YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

"Deprem, Silivri ile Kumburgaz arasındaki aktif fay hattında meydana geldi. Bu hattın geçmişte belirttiğimiz gibi risk taşıdığı bir kez daha doğrulandı. Sarsıntılar, Miyosen çökelleri ve akarsu alüvyonlarının bulunduğu bölgelerde daha şiddetli hissedildi."

"ARTÇI SARSINTILAR DEVAM EDECEK"

Üşümezsoy, bölgede 30 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 7 kilometre derinliğinde yırtılmalar yaşandığını vurgulayarak, "Bu yırtılmaların tamamı henüz gerçekleşmiş değil. Bu nedenle önümüzdeki günlerde bölgede artçı sarsıntılar görmeye devam edeceğiz" dedi.

BEYLİKDÜZÜ VE KÜÇÜKÇEKMECE HATTI AKTİF DEĞİL

Büyükçekmece ile Küçükçekmece arasındaki bölgede aktif fay bulunmadığını belirten Üşümezsoy, "Bu alanda herhangi bir artçı sarsıntı gözlenmedi. Bu da bölgenin görece daha düşük bir deprem riski taşıdığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

KIRILMAMIŞ FAYLAR HÂLÂ TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Üşümezsoy, Marmara Denizi’ndeki farklı bölgelerde kırılmamış fay segmentlerinin bulunduğuna da dikkat çekti. 1912’de Tekirdağ-Sivri fayı, 1894’te ise Doğu Marmara’daki Çınarcık Çukuru'nun güney kenarı kırılmıştı. Ancak arada kalan bazı fay parçalarının henüz kırılmadığını vurgulayan uzman, bu alanların hâlâ potansiyel risk taşıdığına işaret etti.

"KOMŞU FAYDA AKTİFLİK YOK"

Deprem sonrası, çevredeki diğer faylarda beklenen artçıların görülmemesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Üşümezsoy, "Orta sırt üzerindeki varsayılan faya stres aktarımı olmadı. Bu da o bölgede aktif bir fay hattı olmadığını ortaya koyuyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.