Prof. Süleyman Pampal'dan Bursa depremleri yorumu: Pek hayra alamet değil
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 1 Temmuz Pazartesi günü Bursa'nın Gemlik ilçesinde art arda iki deprem meydana geldiğini duyurdu. İlk sarsıntı saat 11.47'de 3,9 büyüklüğünde, ikinci deprem ise saat 12.57'de 4,2 büyüklüğünde kaydedildi. Depremler İstanbul ve çevre illerde de hissedildi.
DEPREMLERİN MERKEZ ÜSSÜ: GEMLİK
AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre her iki depremin merkez üssü Bursa'nın Gemlik ilçesi olarak açıklandı. Sarsıntılar kısa süreli paniğe neden olurken, yetkililer tarafından şu ana kadar olumsuz bir ihbar alınmadığı belirtildi.
UZMANDAN UYARI: AKTİF FAYLARIN ÜZERİNDE TEHLİKELİ BİR BÖLGE
Depremlerin ardından CNN TÜRK'e konuşan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgenin deprem riski açısından kritik olduğuna dikkat çekti. Pampal, "Bursa'nın içinden geçen aktif faylar var. 1964’te bu bölgede 6,7 büyüklüğünde depremler yaşanmıştı. Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolu üzerinde bulunan bu bölge, yıkıcı depremlerin yaşandığı ve yaşanabileceği bir hat üzerinde yer alıyor" dedi.
"TÜM MARMARA ETKİLENEBİLİR"
Prof. Dr. Pampal açıklamasında, İstanbul'un deprem riskinin Marmara bölgesiyle birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı:
"Bu tür depremler küçük olsa da, bizi uyaran nitelikte. Kabuk yapısının ince olduğu Batı Anadolu'da depremler genellikle yüzeye yakın, yani sığ gerçekleşir. Bu nedenle dar bir alanda daha yıkıcı hissedilir. Bursa, İznik, Yalova hattı, riskin yüksek olduğu bölgeler."
"7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM POTANSİYELİ VAR"
İkinci depremin ardından yeniden açıklama yapan Pampal, bölgedeki tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Gemlik fayı, doğuya doğru İzmit Gölü'nün içinden Pamukova'ya ve Bolu'ya kadar uzanır. Bu hat, 1065 yılındaki büyük İznik depreminin merkezinde yer alıyor. O günden bu yana kırılmamış bir fay parçasından söz ediyoruz. Bu fay, 7 ile 7,5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip."
"Deprem Riski Yüksek ve Yakın Olabilir"
Pampal, tarihsel veriler, jeolojik bulgular ve güncel depremler birlikte değerlendirildiğinde bölgenin ciddi bir stres birikimiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. "Bu tür depremler, büyük bir sarsıntının habercisi olabilir. Özellikle İznik fay hattının kırılması halinde, Bursa, Yalova, İstanbul ve çevresindeki yerleşim alanları büyük ölçüde etkilenebilir" uyarısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.