Osman Bektaş en fazla kaç büyüklüğünde deprem olabileceğini söyledi: Büyük İstanbul depremi bitti mi yeni mi başlıyor

Osman Bektaş en fazla kaç büyüklüğünde deprem olabileceğini söyledi: Büyük İstanbul depremi bitti mi yeni mi başlıyor
İstanbul'da 23 Nisan’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, milyonlarca kişide endişe yaratırken, "Bu bir öncü deprem mi?" sorusuna Prof. Osman Bektaş yanıt verdi. Bektaş, özellikle Silivri ve Büyükçekmece açıklarında depremin devam edeceğini söyledi

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İstanbul'daki depremin ardından en çok sorulan "Büyük İstanbul depremi yaşandı mı?" sorusunu değerlendirdi.

"MARMARA FAYI 7'DEN KÜÇÜK DEPREMLERİ ÜRETMEYE DEVAM EDECEK+

Bektaş, Marmara Denizi'ndeki depremselliğin yıllardır batıdan doğuya doğru göç ettiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul depremi yaşandı mı? 1912- 1963-1999-2022 büyük depremleriyle Marmara'nın batıdan doğuya kırıldığını öteden beri savunmaktayız. Bu görüş Marmara'nın orta büyüklükteki depremleriyle desteklenmiş (Chen,di.2025) ve M6,2 depremiyle de doğrulanmıştır. Özetle, İstanbul'un batısında 1912 de başlayan depremsellik doğuya İzmit-Düzce'ye göç etmiştir. Ancak tıpkı San Andreas Fayı'nda olduğu gibi 7'den büyük deprem üreten güçlü Ganos ve İzmit fayları arasında kalan merkezi zayıf Marmara Fayı 7'den küçük depremleri üretmeye devam edecektir."

ADALAR FAYI ÜZERİNE YENİ SORULAR: BÜYÜK DEPREM ÜRETEBİLİR Mİ?

6.2 büyüklüğündeki depremin ardından gözler bu kez de Adalar Fayı'na çevrildi. Prof. Dr. Bektaş, Adalar Fayı hakkında da dikkat çekici bilgiler paylaştı. 1963'te meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Adalar olabileceğini belirten Bektaş, bu fay hattının karmaşık yapısına işaret etti:

"20-30 kilometre uzunluğundaki denizaltı kırığının Adalar Fayı'na ait olup olmadığı halen tartışma konusu. Adalar Fayı, düşük sürtünme direncine sahip ve bu nedenle büyük depremler üretme potansiyeli sınırlı olabilir. Ancak 1766'daki 7.2 büyüklüğündeki büyük depremin ardından, 1963'te yaşanan 6.4 büyüklüğündeki deprem, bu fay hattının zaman içinde farklı kilitlenmeler yaşayabildiğini gösteriyor."

"FAYLAR, ZAMANLA KARAKTER DEĞİŞTİRİYOR"

Prof. Dr. Bektaş, fay hatlarının zaman içerisinde farklı davranışlar sergileyebileceğini vurguladı. Bektaş'a göre, deprem parametrelerinin yıllar içinde değişmesi, fayların dinamik yapısına ve gizemli işleyişine işaret ediyor:

"Fay hatları sabit özellikler göstermez. Zamanla sürtünme, kilitlenme ve hareketlilik gibi parametreler değişebilir. Bu da deprem biliminin halen çözüm bekleyen en karmaşık konularından biri."

osman-bektas-twt.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.