Meclis'te yangın alarmı! 500 doğalgaz kutusu aynı anda patlayabilir

Meclis'te yangın alarmı! 500 doğalgaz kutusu aynı anda patlayabilir
İstanbul Üniversitesi akademisyenleri Dr. Ali Derdar Gültek ve Dr. Uğur Emre Temelli, "İstanbul’da yangın riski" konusu Meclis'e taşıdı. 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin, kentte 500 doğalgaz kutusunda aynı anda yangın çıkarabileceği konusunda uyardı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde kurulan Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, İstanbul’un olası yangın riskini de masaya yatırarak İstanbul’da beklenen büyük bir depremin yalnızca yapısal yıkımla değil, aynı zamanda büyük çaplı yangınlarla da sonuçlanabileceğini ortaya koydu.

İstanbul Üniversitesi akademisyenleri Dr. Ali Derdar Gültek ve Dr. Uğur Emre Temelli, İstanbul’un depremle tetiklenen yangın riski açısından oldukça savunmasız olduğunu aktardı.

“500 DOĞALGAZ KUTUSUNDA AYNI ANDA YANGIN ÇIKABİLİR”

Afetlerin zincirleme etkisine değinen Dr. Gültek, İstanbul’da 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin yaklaşık 500 doğalgaz servis kutusunda eş zamanlı yangın başlatma ihtimali olduğunu söyledi. Hem can kaybının hem de ekonomik zararın büyük boyutlara ulaşabileceğini belirtti.

Ayrıca, 1999 Marmara Depremi’nden sonra bu riskin fark edildiğini ve çeşitli çalışmaların başlatıldığını söyleyen Gültek; Şişli, Maslak ve İkitelli gibi yüksek yoğunluklu bölgelerde İstanbul İtfaiyesi ile ortak projeler yürütüldüğünü belirtti.

“BİNA YÖNETİCİLER BU SİSTEMİN VARLIĞINDAN HABERSİZ”

Pek çok binada kurulan yangın söndürme ve algılama sistemlerinin bakımının yapılmadığını, bina yöneticileri tarafından bu sistemlerin varlığının haberdar olmadığını söyleyen Gültek,. “Bizimle gezen teknik personel ‘Bizde böyle bir sistem mi vardı?’ diye şaşkınlıkla karşılık veriyordu” dedi

TARİHİ YARIMADA BÜYÜK RİSK ALTINDA

Tarihi Yarımada'daki yoğun ahşap yapı stoğunun olası bir deprem sonrası büyük yangınlara neden olabileceğini ifade eden Gültek, bu riskin simülasyonlarının Boğaziçi Üniversitesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen hasar tespit programlarında açıkça görüldüğünü aktardı.

Gültek, 10 yıl önce 60 büyük fabrikada yapılan bir çalışmayı hatırlatarak fabrikaların çoğunda yangın duvarı bulunmadığını ve yüzde 70’inde algılama sistemlerinin bozuk olduğunu anımsattı. Neredeyse tamamına yakınının aydınlatma sistemlerinin de çalışmadığını söyleyen Gültek, büyük sanayi alanlarında yangına karşı neredeyse hiçbir hazırlığın olmadığını aktardı.

"GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR BİR RİSK DEĞİL”

Dr. Uğur Emre Temelli ise, tarihi yapıların çok fonksiyonlu kullanımı nedeniyle yangın yükünün arttığını söyledi. Konut, okul, müze gibi farklı işlevlerle kullanılan bu binalarda çıkan yangınların kolaylıkla kontrol altına alınamadığını belirterek, “Bu yapılarda çıkan yangınlar geri dönüştürülebilir bir risk değil” dedi.

MECLİS'TE YANGIN ALARMI

Ayrıca, Türkiye’de ulusal düzeyde bir yangın veri sisteminin kurulmasının şart olduğu vurgulanarak mevcut yangın yönetmeliğinin geliştirilmesi, iş yeri ve konut ayrımının netleştirilmesi, Yangın Güvenliği Koordinasyon Merkezi ile Ulusal Yangın Laboratuvarı kurulması gerektiği belirtildi.

Kaynak:Türkiye Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.