Kuzey Irak'ta 12 askerin şehit olduğu mağara faciasında yeni detaylar: Metan gazı ve 'eğitimli köpek' ayrıntısı
Kuzey Irak’ta görev sırasında şehit olan 12 askerle ilgili acı olayın perde arkası netleşiyor. Terör örgütünün daha önce hastane olarak kullandığı çok katlı bir mağarada yürütülen arama-tarama faaliyeti sırasında, metan gazına maruz kalan 12 asker şehit oldu. Olayla ilgili ihmaller ve teknik detaylar dikkat çekiyor.
Milli Savunma Bakanlığı'nın başlattığı idari soruşturma sürerken, facianın yaşandığı pazar gününden önce mağarada yaklaşık bir hafta boyunca çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Şehit askerlerin bulunduğu bölgeye girilmeden önce eğitimli köpeklerle yapılan taramada olumsuzluk saptanmadı. Bu durum, metan gazı ihtimalini göz ardı ettirdi.
SON ASKERİN “YARDIM EDİN” ÇIĞLIĞI FACİAYI ORTAYA ÇIKARDI
Edinilen bilgilere göre, askerler üç ayrı grup halinde mağaraya giriş yaptı. İlk grup mağaranın üst katına ilerledi ancak kendileriyle iletişim kesildi. Bunun üzerine ikinci grup mağaraya girdi. Bu gruptaki son askerin “yardım edin” çığlığı üzerine gaz etkisi fark edildi. Ancak artık çok geçti. Üçüncü grup mağaraya giremeden durduruldu.
Olayın yaşandığı bölümde metan gazının yoğunlaştığı, arama kurtarma için bölgeye sevk edilen madenciler tarafından da doğrulandı. Uzmanlar, bu denli yoğun metan birikiminin nadir görülen bir durum olduğunu ifade etti.
MAĞARANIN GİRİŞİ DAR, SÜRÜNEREK İLERLENİYOR
Facianın yaşandığı mağaranın girişinin çok dar olduğu, askerlerin en az 20 metre boyunca sürünerek ilerlediği belirtildi. Bu durum, içeride gaz birikmesinin daha da yoğunlaşmasına neden olmuş olabilir. Ayrıca, içeride yer alan jeneratör odası ya da kısa süre önce bölgede meydana gelen depremin, metan gazının yer altından mağaraya sızmasına yol açtığı ihtimalleri değerlendiriliyor.
3 BİN MAĞARADA HİÇ METAN İZİNE RASTLANMADI
Bölgedeki Pençe-Kilit Harekatı kapsamında bugüne kadar 3 bine yakın mağarada arama yapıldığı ve bu mağaralarda metan gazına dair herhangi bir iz bulunmadığı bildirildi.
SORUŞTURMA SÜRÜYOR
İdari soruşturmada, olay günü görevde olan askeri yetkililerin ve tedavi altındaki askerlerin ifadesine başvuruluyor. Olayda ihmal ya da güvenlik zafiyeti olup olmadığı, yapılacak kapsamlı inceleme sonucunda netlik kazanacak. Ayrıca, metan gazının yoğunlaştığı bölgeye şu anda hala girilemiyor uzaktan kumandalı insansız kara araçlarıyla araştırma yapılması planlanıyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.