Küresel askeri harcamalar rekor kırdı
Son 10 yıldır kesintisiz şekilde artış gösteren küresel askeri harcamaların, geçen yıl Soğuk Savaş sonrasındaki en büyük yıllık artışı kaydettiği belirtildi. Kişi başına düşen askeri harcama ise 334 dolarla 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
TÜRKİYE'NİN ASKERİ HARCAMALARI SON 10 YILDA İKİYE KATLANDI
Türkiye'nin askeri harcamaları 2015-2024 döneminde yüzde 110 artış gösterdi. Geçen yıl Türkiye’nin askeri harcamalarının, bir önceki yıla göre yüzde 12 yükselerek 25 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.
Dünya genelinde askeri harcamaların artış gösterdiği ifade edilen raporda, özellikle Avrupa ve Orta Doğu bölgelerinde ciddi yükselişler yaşandığı aktarıldı.
Avrupa’da, Malta hariç tüm ülkelerin askeri harcamalarını artırdığı bildirildi. Ukrayna’daki savaşın etkisi ve ABD’nin NATO’ya olan bağlılığı konusundaki belirsizlikler, Avrupa genelinde askeri harcamaların yüzde 17 oranında artmasına yol açtı.
DÜNYADA EN ÇOK ASKERİ HARCAMA YAPAN BEŞ ÜLKE DEĞİŞMEDİ
2024 yılında ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan en fazla askeri harcama yapan ülkeler oldu. Bu beş ülkenin toplam harcamaları, küresel askeri harcamaların yüzde 60’ını oluşturdu.
ABD'nin askeri harcamaları geçen yıl yüzde 5,7 artarak 997 milyar dolara yükseldi. 2015-2024 döneminde ise ABD'nin askeri harcamalarının yüzde 19 oranında arttığı açıklandı.
SIPRI verilerine göre ABD, geçen yıl küresel askeri harcamaların yüzde 37’sini ve NATO askeri harcamalarının yüzde 66’sını tek başına karşıladı. Avrupa’daki NATO ülkelerinin ise askeri harcamalarını artırarak ittifak içindeki paylarını yüzde 30’a çıkardıkları bildirildi; bu oran son 11 yılın en yüksek seviyesi olarak kayda geçti.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI AVRUPA’DAKİ ASKERİ HARCAMALARI TETİKLEDİ
SIPRI raporunda, üçüncü yılına giren Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa’daki askeri harcamaları Soğuk Savaş sonrası seviyelerin üzerine taşıdığı belirtildi.
Çin’in askeri harcamalarının 2024’te yüzde 7 artarak 314 milyar dolara yükseldiği, 2015-2024 arasında ise yüzde 59'luk bir artış kaydedildiği tahmin ediliyor.
Hindistan’ın askeri harcamaları ise geçen yıl yüzde 1,6 artışla 86,1 milyar dolara çıktı; 10 yıllık dönemde toplam artış yüzde 42 olarak gerçekleşti.
ALMANYA SAVUNMA BÜTÇESİNDE TARİHİ ARTIŞ KAYDETTİ
Almanya, 88,5 milyar dolarlık harcamayla geçen yıl dünyada en fazla askeri harcama yapan dördüncü ülke oldu ve Hindistan'ı geride bıraktı. Almanya'nın askeri bütçesinin geçen yıl yüzde 28, 2015-2024 arasında ise yüzde 89 oranında arttığı belirtildi.
RUSYA VE UKRAYNA’NIN ASKERİ HARCAMALARI YÜKSELDİ
Rusya'nın 2024’te askeri harcamaları yüzde 38 artışla 149 milyar dolara ulaşarak ülke GSYH’sinin yüzde 7,1’ine denk geldi.
Ukrayna'nın askeri harcamaları ise geçen yıl yüzde 2,9 yükselerek 64,7 milyar dolara çıktı. Ancak Ukrayna'da bu rakam, savaşın etkisiyle ülkenin GSYH’sinin yüzde 34’üne karşılık geldi. Ukrayna'nın askeri harcamalarının, Rusya'nınkilerin yüzde 43’üne denk geldiği kaydedildi.
İSRAİL'İN ASKERİ HARCAMALARINDA 1967'DEN BU YANA EN BÜYÜK ARTIŞ
SIPRI’ye göre, İsrail’in askeri harcamaları 2024’te yüzde 65 artarak 46,5 milyar dolara çıktı. Bu artış, 1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan bu yana en büyük yıllık artış olarak kaydedildi.
İran’ın askeri harcamalarının ise yüzde 10 düşüşle 7,9 milyar dolara gerilediği belirtildi. Raporda, uygulanan yaptırımların İran’ın askeri harcama kapasitesini ciddi ölçüde sınırladığı yorumu yapıldı.
İNGİLTERE, FRANSA VE SUUDİ ARABİSTAN’DA ARTIŞ DEVAM ETTİ
İngiltere'nin askeri harcamaları geçen yıl yüzde 2,8 artarak 81,8 milyar dolara yükseldi. Fransa'nın askeri bütçesi ise yüzde 6,1'lik bir artışla 64,7 milyar dolara ulaştı.
Suudi Arabistan, 80,3 milyar dolarlık harcamayla 2024’te Orta Doğu'nun en fazla, dünyanın ise yedinci en fazla askeri harcama yapan ülkesi oldu.
SIPRI: GELECEK YILLARDA SOSYAL ALANLAR ZARAR GÖREBİLİR
SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Xiao Liang, geçen yıl 100'den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığını belirtti. Liang, "Hükümetler askeri güvenliğe öncelik verirken, diğer bütçe alanlarında fedakarlıklar yapıyor. Bu durumun önümüzdeki yıllarda toplumlar üzerinde ciddi etkileri olabilir." değerlendirmesinde bulundu.
SIPRI, 1966'dan bu yana çatışmalar, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma alanlarında çalışmalar yürütüyor.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.