Kilosu 3 bin lira! Üreticiler ona "topraktan çıkan altın" diyor: 1 dönüm araziye dikilince ev aldırıyor

Kilosu 3 bin lira! Üreticiler ona "topraktan çıkan altın" diyor: 1 dönüm araziye dikilince ev aldırıyor
Samsun’un Kavak ilçesinde, halk arasında “topraktan çıkan altın” olarak bilinen salep orkidelerinin hasadına başlandı. Kilosu 3 bin TL’ye kadar çıkan salebin, üreticisine dönüm başına 2,5 milyon TL’ye yakın kazanç sağladığı belirtildi.

Kavak ilçesinde düzenlenen hasat etkinliğinde üreticiler ve yetkililer bir araya geldi. Üreticiler, Kavak bölgesinin yüksek glikomannan oranına sahip salep türleri ile dikkat çektiğini belirtti. Dağlık yapısı ve doğal ortamı sayesinde Kavak salebinin piyasada özel bir yeri olduğu vurgulandı.

"BİR DÖNÜM ARAZİDEN 150 BİN SALEP YUMRUSU ELDE EDİLİYOR"

Salep üreticisi Murat Kayacı, bu yıl havaların soğuk seyretmesi nedeniyle hasadın geciktiğini söyledi. Kayacı, "Şu anda bir dönüm arazide 150 bin adet salep bulunuyor. Yaklaşık 1 tonluk ürün elde ediliyor ve bu da 2,5 milyon TL’ye kadar gelir sağlıyor. Bu yüzden ‘topraktaki altın’ diyoruz" şeklinde konuştu.

"BOŞ ARAZİLERİN YERİNİ ARTIK SALEP ALIYOR"

Kayacı, Kavak’taki ekili alanların sınırlı olduğunu ve bu nedenle boş bırakılan arazilerin büyük kısmında salep yetiştirildiğini belirtti. "Glikomannan oranı yüksek olduğu için Kavak salebi özellikle tercih ediliyor" dedi.

HASAT İÇİN KRİTİK ZAMAN: YUMRULAR KURUMADAN TOPLANMALI

Başka bir üretici olan Ömer Aktaş ise hasat zamanlamasının önemine dikkat çekti. "Mayıs ortasından haziran ortasına kadar hasat yapıyoruz. Hava ısındıkça yumrular kurumaya başlıyor, bu yüzden bu aralık kritik" ifadelerini kullandı.

salep.jpg

KAVAK SALEBİ TÜRKİYE’YE DAĞITILIYOR

Kavak’ta üretilen salebin Türkiye’nin dört bir yanına gönderildiğini söyleyen Aktaş, "Doğal yapısı bozulmamış, havası ve suyu temiz bir ortamda yetişiyor. Salep dışında kuşburnu, kızılcık gibi bitkiler de bu bölgede bolca bulunuyor" dedi.

AKADEMİDEN DESTEK: SAMSUN ARTIK BİR SALEP ÜRETİM ÜSSÜ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan, Samsun’un Türkiye’de salep üretimi açısından özel bir yere sahip olduğunu belirtti. "Samsun genelinde 20’nin üzerinde salep türü tespit ettik. 5 türün kontrollü tarımını başarıyla gerçekleştirdik. Samsun artık salep fidesi denince ilk akla gelen yer haline geldi" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.