Japon deprem uzmanından Bursa ve çevresi için korkutan açıklama: Zaman daralıyor diye uyardı

Japon deprem uzmanından Bursa ve çevresi için korkutan açıklama: Zaman daralıyor diye uyardı
Bursa Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen Modern Yapı Zirvesi'nde konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, kentin önümüzdeki 50 yıl içinde büyük bir deprem riski taşıdığını ifade etti.

Bursa Teknik Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen InnoCon'25 - Modern Yapı Zirvesi; deprem, yapı yönetimi, malzeme bilimi, ulaşım, su kaynakları ve sürdürülebilir çevre gibi konuların ele alındığı geniş kapsamlı bir etkinlik oldu. Etkinliğin açılış gününde konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, yaptığı açıklamalarla dikkat çekti.

"Bursa'da önümüzdeki 50 yıl içinde büyük bir deprem olma ihtimali oldukça yüksek" diyen Moriwaki, yetkililerin ve halkın acilen önlem alması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE VE JAPONYA KARŞILAŞTIRMASI

Sunumunda, Türkiye ve Japonya'nın deprem gerçeğine nasıl yaklaştığını karşılaştıran Moriwaki, Türkiye'nin altı, Japonya'nın ise dört büyük deprem levhası üzerinde yer aldığını belirtti. Türkiye'deki en büyük depremin 1939 Erzincan Depremi olduğunu (7.9 büyüklüğünde) hatırlatan Moriwaki, Japonya'da ise 9 büyüklüğünde depremler yaşandığını söyledi.

Depremin şiddetinden çok yapıların dayanıklılığının önemli olduğuna dikkat çeken Moriwaki, "Türkiye, deprem kaynaklı can kaybı sıralamasında dünyada üçüncü sırada. Japonya ise yedinci sırada. Bu da yapı kalitesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi.

İSTANBUL VE MARMARA UYARISI

Moriwaki, İstanbul'da geçmişte yaşanan büyük depremlere de değindi. 1509 ve 1766 yıllarındaki depremleri hatırlatan uzman, Marmara Denizi altındaki fayların yaklaşık 200-250 yıllık bir tekrarlama döngüsüne sahip olduğunu belirterek, "İstanbul'da büyük bir deprem kaçınılmazdı, tıpkı şimdi Bursa'da olduğu gibi" ifadelerini kullandı.

BALIKESİR VE ÇANAKKALE DE TEHLİKE ALTINDA

Yalnızca Bursa'nın değil, çevresindeki Balıkesir ve Çanakkale gibi illerin de yüksek risk altında olduğunu söyleyen Moriwaki, bu bölgelerde de gerekli yapı güçlendirmelerinin yapılması gerektiğini belirtti.

KAÇAK YAPILAR BÜYÜK RİSK OLUŞTURUYOR

Türkiye'deki yapı stokuna da değinen Moriwaki, "Ülke genelinde 21 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 50'si kaçak. Bu durum deprem anında büyük bir felakete yol açabilir" diyerek hem zemin hem bina güvenliğinin önemine dikkat çekti.

"DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDAYIZ"

Sunumunu, "Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Yapılarımızı güçlendirmeli, yerel yönetimler ve halk birlikte hareket etmeli" çağrısıyla sonlandıran Moriwaki, Türkiye'nin her bölgesinde önleyici tedbirlerin vakit kaybedilmeden alınması gerektiğini yineledi.

Kaynak:Ekonomim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.