İstanbul'daki meyve-sebzeler incelendi: Üç üründen birinde pestisit tespit edildi

İstanbul'daki meyve-sebzeler incelendi: Üç üründen birinde pestisit tespit edildi
Greenpeace Türkiye’nin İstanbul'da yaptığı araştırma sonucunu yayımladı. Çıkan raporda yasaklı ya da ruhsatsız pestisit kullanımının yaygın olduğu tespit edildi.

Greenpeace Türkiye’nin hazırladığı "Pestisitler ve Çocuklar" başlıklı yeni rapor, sofralara ulaşan sebze ve meyvelerdeki pestisit riskine dikkat çekti. İstanbul genelinde market ve pazarlardan toplanan 155 gıda örneği üzerinde yapılan analizlerde, her üç üründen birinin mevzuata aykırı pestisit kalıntısı içerdiği ortaya çıktı.

BİRÇOK ÜRÜNDE RUHSATSIZ VE YASAKLI PESTİSİT KULLANIMI TESPİT EDİLDİ

Uluslararası akredite bir laboratuvarda yapılan analizlerde, 155 sebze ve meyve örneğinin yüzde 33’ü yani 51 ürün, Türk Gıda Kodeksi’ne aykırı çıktı. Bu ürünlerin 50’sinde ise ruhsatsız pestisit kullanımı tespit edildi. Pestisit limitini aşan veya yasaklı maddelere en sık rastlanan ürünler arasında salamura yaprak, yeşil sivri biber, ıspanak, kıvırcık marul ve armut yer aldı.

ÇOKLU PESTİSİT KALINTISI VE “SONSUZ KİMYASALLAR” ALARMI

Analiz sonuçlarına göre, ürünlerin yüzde 61’inde birden fazla pestisit kalıntısı bulundu. Örneklerin yüzde 43’ü ise PFAS olarak bilinen ve doğada çözünmeyen "sonsuz kimyasallar" içeren pestisitleri barındırıyor.

HER ÜÇ ÜRÜNDEN BİRİ KANSEROJEN VEYA HORMON BOZUCU MADDE İÇERİYOR

Raporda, örneklerin yüzde 31,6’sında insan sağlığına doğrudan zarar verebilecek pestisit kalıntılarına rastlandı. Bunlar arasında hormon sistemine zarar veren, nörolojik gelişimi etkileyen ya da kanserojen etkileri bilinen kimyasallar bulundu.

55.png

GREENPEACE’TEN BAKANLIĞA ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

Zehir Etme kampanyası kapsamında hazırlanan rapor, gıda mühendisi Dr. Bülent Şık tarafından kaleme alındı. Rapor, pestisitlerin özellikle çocuk sağlığı üzerindeki tehlikelerine dikkat çekerken, pestisit kullanımının azaltılması ve alternatif tarım yöntemlerinin desteklenmesi çağrısı yaptı. Greenpeace Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığı’na pestisit analiz sonuçlarını düzenli ve şeffaf şekilde kamuoyuyla paylaşma çağrısını da yineledi.

ÇOCUKLAR PESTİSİTLERE KARŞI DAHA SAVUNMASIZ

Raporda yer alan bilimsel verilere göre, çocuklar gelişim çağında oldukları için pestisitlere karşı çok daha duyarlı. Bağışıklık, sinir ve hormonal sistemlerin gelişme sürecinde olması, bu kimyasalların çocuklar üzerinde kalıcı zararlar bırakma riskini artırdı.

Kaynak:Gazete Oksijen

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.