Depremde yıkılan binalardan artık bu çalışanlar da sorumlu tutulacak: Belgesi olmayan çalışamayacak

Depremde yıkılan binalardan artık bu çalışanlar da sorumlu tutulacak: Belgesi olmayan çalışamayacak
Yapı Denetim Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Şahin, depremlerde bina yıkımlarında inşaat ustalarının ceza almamasını "sistemin en büyük açığı" olarak tanımladı. Şahin ustaların sorumluluğunu da içerecek yasal düzenlemede sona gelindiğini söyledi

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, 1999 Marmara Depremi sonrası devreye alınan Yapı Denetimi Hakkında Kanun sayesinde denetim sisteminin geliştiğini hatırlattı. Ancak Şahin'e göre bu sistemde önemli bir eksiklik var:

"Ülkemizde yaşanan depremlerde hiçbir inşaat ustası ceza almadı. İzmir ve Kahramanmaraş depremleri sonrası hazırladığımız raporlarda işçilik hatalarının altını çizdik."

"EN İYİ MALZEMEYİ VERSENİZ DE KÖTÜ USTA BİNAYI MAHVEDER"

Şahin, durumu "terzi" benzetmesiyle anlattı:

"En iyi kumaşı da verseniz, terzi kötü ise ortaya kötü bir kıyafet çıkar. İnşaatta da en iyi projeyi yapsanız bile işçiliği düzgün olmayan bir bina ayakta kalmaz."

Ustaların inşaat sürecindeki öneminin altını çizen Şahin, cezai sorumluluk getiren yönetmelik için son adımların atıldığını söyledi.

YENİ YÖNETMELİK YOLDA: BELGESİZ USTA ŞANTİYEYE GİREMEYECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmaya göre, yetki belgesi bulunmayan hiçbir usta artık şantiyelerde görev alamayacak. Yeni yönetmelik çıktığında inşaat ve tesisat işlerinde sadece mesleki yeterlilik belgesi veya ustalık belgesi olan kişiler çalışabilecek.

"ŞANTİYEM" SİSTEMİYLE USTALAR TAKİP EDİLECEK

Yeni düzenlemeyle birlikte tüm ustaların kaydı e-Devlet üzerinden "ŞantiyeM" yazılımı aracılığıyla tutulacak. Ustaların sisteme kaydolması ve her 5 yılda bir kayıtlarını güncellemesi zorunlu olacak.

Şantiye şefleri ise işe başlayan ya da işten ayrılan ustaların bilgilerini en geç 3 gün içinde sisteme girmekle yükümlü olacak. Ayrıca şeflerin, inşaatların ruhsat eki projelere ve teknik düzenlemelere uygun şekilde yürütülmesini sağlamakla da sorumlu olacağı belirtildi.

İŞ GÜVENLİĞİ VE MALZEME KALİTESİ DE DENETLENECEK

Şahin, yalnızca belge değil, kullanılan malzeme ve iş güvenliği açısından da ciddi bir denetim süreci başlayacağını vurguladı. "İnşaat ve tesisat işlerinde uygun malzeme, makine ve ekipman kullanmak zorunlu olacak. İş sağlığı ve çevre kurallarına uymayan ustalar artık sahada yer alamayacak" dedi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.