Bursa'daki peş peşe depremlerin ardından uykusuz bırakacak açıklama: Bu illerde 7 ve üzeri deprem üretebilir

Bursa'daki peş peşe depremlerin ardından uykusuz bırakacak açıklama: Bu illerde 7 ve üzeri deprem üretebilir
Bursa'da 24 saat içinde meydana gelen üç ayrı depremin ardından uzmanlar Gemlik-İznik Fayı’na dikkat çekerek olası büyük depremlere karşı uyarılarda bulundu. Deprem Mühendisliği Uzmanı Prof. Dr. Beyhan Bayhan bölgede 7 ve üzeri deprem beklendiğini duyurdu

1 Temmuz'da 3,9 ve 4,2; 2 Temmuz'da ise 4,3 büyüklüğünde meydana gelen depremler, özellikle son sarsıntının İstanbul'da da hissedilmesiyle gündem oldu. Depremlerin yüzeye yakın olması nedeniyle etki alanı genişlerken, Marmara Bölgesi'nin deprem riskine dair endişeler yeniden arttı.

"GEMLİK-İZNİK FAYI 7 VE ÜZERİ DEPREM ÜRETEBİLİR"

Bursa Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Gemlik-İznik Fayı'nın potansiyel tehlikesine dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:

"Bu fayın uzun dönemli davranışlarına dair net veriler yok. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar, bu hattın 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem üretebileceğini gösteriyor. Bu nedenle bölge acilen risk senaryolarına göre hazırlık yapmalı."

GEMLİK, TARİHSEL OLARAK AKTİF DEPREM BÖLGESİ

Bayhan, Gemlik'in geçmişte de birçok yıkıcı depreme sahne olduğunu belirtti. 2006 yılında meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki sarsıntının bölgedeki jeolojik yapı ve aktif fay hatlarının varlığını bir kez daha kanıtladığını söyledi. Gemlik-İznik Fayı'nın, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolu üzerinde yer aldığına dikkat çeken Bayhan, fayın Sakarya Geyve'den başlayıp Mudanya'ya kadar uzandığını aktardı.

60 BİN BİNA RİSK ALTINDA

2022 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Deprem Risk Azaltma Projesi kapsamında yapılan analizlere de değinen Prof. Dr. Bayhan, şu bilgileri paylaştı:

"Bu fayın kırılması durumunda yaklaşık 60 bin bina orta ve üzeri derecede hasar görebilir. Sadece Bursa değil, Marmara'daki birçok il etkilenir. Özellikle merkez üssüne 50 ila 100 kilometre uzaklıktaki şehirler bile ciddi şekilde sarsılabilir."

UZMANLARDAN ACİL EYLEM PLANI ÇAĞRISI

Son depremlerin ardından yetkililere çağrıda bulunan uzmanlar, riskli yapıların tespiti, halkın bilgilendirilmesi ve afet planlarının güncellenmesi gerektiğini vurguluyor. Bölgedeki depremsellik göz önüne alındığında, gecikmeden atılacak adımların olası büyük bir yıkımı önleyebileceği ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.